Зашто Менинг жели да буде баш Челси?

BBC
Зашто Менинг жели да буде баш Челси?

Бредли Менинг жели да буде подвргнут хормонској терапији како би свој живот наставио као жена по имену Челси. Како људи који промjене пол долазе до сазнања које име је идеално за њих?

Бредли Менинг, који је осуђен на 35 година затвора због одавања повjерљивих информација Викиликсу, издао саопштење у ком је изјавио да жели да постане жена.

"Ја сам Челси Менинг. Ја сам женско", написао је амерички војник у саопштењу за јавност које је пренеiо сајт today.com и додао: "Узимајући у обзир то како се осjећам и како сам се осjећао од дjетињства, желим што прије да почнем са хормонском терапијом. Надам се да ћете ме подржати у овој промјени пола".

Јако мало људи има прилику да изабере име за себе. То углавном чине родитељи умјесто њих. Можемо да кукамо и будемо незадовољни њиховим избором, али не можемо много тога да промјенимо.

Одрасле особе које накнадно промене своје име, чине то из многих разлога, међутим, за особе које мијењају пол, име је израз нечег знатно дубљег – новог идентитета. То значи да су улози при одабиру новог имена знатно виши.

Криста Випл то није успјела да уради из првог пута. Њено прво име, Кејтлин Тејлор, одражавало је двије ствари – притисак да побјегне од свог рођеног имена, Бенџамин Випл, и жељу да се стопи са масом.

„Истраживала сам уобичајена имена за бебе у периоду када сам и ја рођена зато што сам мислилиа да ћу се тако лакше сакрити ако сам једна од стотина, ако не и хиљада других особа".

У њеном случају, име је постало „безбједносна мрежа", али је и даље била позната по свом старом имену људима који су је познавали.

Међутим, годинама касније, када је започела са терапијом и почела да обавјештава пријатеље, наишла је на име које јој је више одговарало – на изненађујућ и неочекиван начин.

„Дошло је вријеме да кажем оцу шта се дешава, а његова реакција је било нешто нечга сам се највише плашила", изјавила је Криста, предсједница Центра за полни идентитет у Колораду.

„Док смо причали, десило се нешто попут чуда – мој отац ме није само подржавао, већ ме је изненадио када ми је рекао да сам била његова дјевојчица, моје име би било Криста".

„У том тренутку десила се револуција другог имена и оно је остало уз мене. Заиста сам вјеровала да је то по праву моје име, да сам рођена као дјевојчица".

Олакшање је било неописиво, изјавила је она за BBC. Постало је очигледно колико је неприродно њено прво име било, али постојала су и горка осјећања због осјећаја да је своје прво, право, име добила 33 године прекасно.

Неке особе одлучују на основу инстинкта – знају ко желе да буду и осјећају ко су, каже Џоан Кинг из организације Gender Trust у Великој Британији. Међутим, многи пролазе кроз комплетну агонију у покушају да то сазнају. Врло мужевна или женствена имена популарна су код особа које желе да својм именом оставе јак утисак код других.

Један студентски пројекат спроведен у Бостону открио је да поједине особе праве врло суптилне промjене у имену које их не удаљавају од своје прошлости при промjени пола – Шарлот је постала Чарли а Тејлор је постала Тајлор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана