Зашто је стопа смртности од вируса корона у Русији ниска?

ГС
Зашто је стопа смртности од вируса корона у Русији ниска?

ЛОНДОН/МОСКВА - Ниска стопа смртности од посљедица заразе вирусом корона у Русији побудила је сумњу у тачност званичних података.

Како ББЦ преноси, руски званичници су објаснили да се ЦОВИД-19 не наводи као узрочник смрти у оним случајевима у којима су пацијенти боловали од неких других потенцијално смртоносних болести.

У Русији је забиљежена ниска стопа смртности од посљедица заразе вирусом корона - од почетка епидемије од ЦОВИД-19 у овој земљи умрло је 2.305 људи од преко 252.000 обољелих. То је изазвало сумњу у тачност званичних података, за које је руско министарство здравља објаснило да не обухвата оне пацијенте који су осим од ЦОВИД-19, боловали и од неких других потенцијално смртносних болести.

Санкт Петерсбург је пријавио необјашњиви пораст броја умрлих од упале плућа, пет пута већи од уобичајеног за ту болест и десет пута већи од укупног броја умрлих од ЦОВИД-19 у овом граду. Многи од оних који не вјерују у званичне податке воде сопствену евиденцију о броју умрлих од заразе вирусом корона. Међу њима су и медицински радници који прате колико је међу њиховим колегама умрло од последица ЦОВИД-19, па чак и свештеници који имају сопствену листу јер "званичници подаци нису комплетни", како они напомињу.

Раније је "Финанциал Тимес" истакао да би број умрлих у Русији могао да буде и за 70 одсто већи него сто власти тврде, а ове оптужбе московски званичници одбацили су као нетачне, пренио је ББЦ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана