Зашто је поларна свјетлост ових дана видљива све до југа Европе и када се очекује врхунац активности?

GS
Foto: Arhiva

Како се налазимо на врхунцу соларног максимума, ауроре ће бити све интезивније и уочљиве до југа Европе.

Прексиноћ су становници Европе имали прилику да свједоче ретком догађају, од Шетландских острва па све до Италије, Словеније и Грчке. Међу "повлашћенима" се нашла и Србија, тачније становници Војводине који су на ноћном небу изнад себе могли да виде црвене ауроре. 

Научници сада најављују да ће током цијеле сљедеће године сличних догађаја бити још, те да ћемо уживати у свјетлећем спектаклу поларне свјетлости.

Врхунац соларне активности се дешава ове зиме

Соларни циклуси трају око 11 година, а на њиховом врхунцу активности карактерише их велика количина избачене короналне масе у правцу Земље. Сударајући се са нашим магнетним пољем као коначан резултат на небу видимо слабије или јаче ауроре. Током "соларних максимума" оне су најинтезивније, а научници предвиђају да ће се ово догодити између јануара и октобра 2024. године.

Другим ријечима чак и у нижим поларним регионима на југу Европе, оне ће биће видљиве због проширеног ауроралног овала усљед појачане активности. 

"Очекујем да ће ауроре бити видљивије него у последњих 20 година", рекао је физичар Нал Гулбрандсен из Геофизичке опсерваторије Тромсо при Арктичком универзитету Норвешке. 

Најбољи региони за посматрање поларног светла су северна Норвешка, северни делови Финске и Шведске, Исланд, сјевер САД и Канаде и јужни дио Гренланда, преноси Национална Географија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана