Зашто Ајнштајн плази језик?

Г.С.
Зашто Ајнштајн плази језик?

Био је 14. март 1951. Алберт Ајнштајн је тог дана навршио 72 године. Чувени физичар, који је рођен у њемачком Улму, живио је годинама у Сједињеним Државама и радио на Институту за напредне студије у Принстону. Ту су у његову част организовали прославу рођендана.

Када је послије свечаности изашао са Института, напољу су га вребали фото-репортери. Хтјели су да чују понеку анегдоту свјетски познатог професора о ситуацији у свијету и сниме савршену рођенданску фотографију. Ајнштајн је био уморан од свих рођенданских говора и гужве, а медијску радозналост свакако није волио.

Само је хтио да оде. Али није могао. Сједио је на задњем сједишту лимузине, стијешњен између бившег директора Института, Френка Ејделата и његове супруге Мери. “Доста је, доста је”, кажу да је то говорио репортерима, али га нису оставили на миру. “Хеј, професоре, насмијешите се за рођенданску фотографију!”, добацио му је један од њих.

Ајнштајн, неконвенционални слободоумни човјек, напокон плази гњаваторима језик. Прилику је дочекао фотограф Артур Сас, и притиснуо окидач апарата. Та фотографија ће обићи свијет.

Ајнштајну се допала фотографија

Расејани професор за разбарушеном косом и лежерном одјећом, који често заборавља да обује чарапе, и чију теорију релативности све до данас једва да неко разуијме, још за живота је претворен у мит. Култна фотографија му је подарила статус иконе популарне културе.

Али није фотограф учинио фотографију славном, већ сам Ајнштајн. Њему се она допала, наручио је бројне копије, изрезао је тако да се више не виде његови сапутници у аутомобилу већ само његов лик са исплаженим језиком.

Ту фотографију је послао пријатељима, колегама и познаницима. Пред пољедњом пријатељицом Јоханом Фантовом радо је кокетирао улогом аутсајдера. Наводно јој је повјерио: “Исплажен језик показује мој политички став.”

Ајнштајн о људској глупости

Пошто је био јеврејског поријекла, Ајнштајн је по доласку нациста на власт напустио њемачку. Знао је како изгледа лов на вјештице, кад држава узме на зуб једну групу људи. Због тога није могао да одобри лов на наводне комунисте које је иницирао фанатични антикомуниста, амерички политичар Џон Макарти. Многи политичари, интелектуалци и умјетници су оптужени да су “неамерички”.

“Владавина глупана се не може превазићи, јер их је тако пуно, а њихови гласови се броје као и наши”, сматрао је Ајнштајн. И још једна мисао наводно потиче од њега: “Двије ствари су бесконачне. Универзум и људска глупост, али код универзума нисам сасвим сигуран.”

Ајнштајн је тој глупости супротставио своју генијалност и – свој исплажен језик. Данас га можемо видјети у милионима копија, на постерима, мајицама, разгледницама, шољама и муралима. Генијални професор и у данашњим генерацијама има бројне фанове, преноси Дојче веле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана