Занимљивости из живота Елизабете Друге: Вјенчаницу платила купонима, слави два рођендана ФОТО

Агенције
Занимљивости из живота Елизабете Друге: Вјенчаницу платила купонима, слави два рођендана ФОТО

ЛОНДОН - Британска краљица Елизабетa Другa данас обиљежава 70. годишњицу ступања на престо, након смрти свог оца, краља Џорџа Шестог.

Она важи за монарха који тренутно влада дуже од било ког другог у британској историји. Први пут у историји британске круне један монарх обиљежава такав јубилеј, јер је Елизабета Друга на трону дуже и од Елизабете Прве и од краљице Викторије.

Њен живот је пун занимљивих детаља и на приватном и на државничком плану.

Елизабета је рођена 21. априла 1926. године у Мејферу у Лондону, као прво дијете војводе и војвоткиње од Јорка.
Када је рођена принцеза Елизабета и њена породица нису уопште очекивали да ће једног дана баш она постати монарх. Мислили су да ће живјети релативно „нормалним“, иако привилегованим животом.

Али све се промијенило у децембру 1936, када је њен ујак, краљ Едвард Осми абдицирао, а њен отац постао краљ. Тако је десетогодишња Елизабета постала следећи наследник британске круне.

Улога у рату

Школовала се приватно код куће, а јавне дужности је почела да обавља већ током Другог свјетског рата. Обратила се дјеци Комонвелта заједно са својом сестром, принцезом Маргарет на BBC, захваљујући им се на храбрости и стрпљивости.

-Трудимо се да учинимо све што можемо да помогнемо нашим морнарима, војницима и ваздухопловцима, а такође покушавамо да сносимо свој део терета који доноси рат – рекла је тада.

Године 1945. придружила се Помоћној територијалној служби, обучавала се за механичара и постала прва жена чланица краљевске породице која се придружила оружаним снагама као активни члан.

Крунисање

Када је њен отац умро у фебруару 1952. године, Елизабета је тада са 25 година постала је краљица седам независних земаља Комонвелта: Уједињеног Краљевства, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда, Јужне Африке, Пакистана и Цејлона.


Елизабета Друга крунисана је 2. јуна 1953. године у Вестминстерској опатији. Она је 39. суверен, и шеста краљица крунисана у тој опатији.

Прва је била краљица Мери Прва Тјудор, која је крунисана 1. октобра 1553. године. Краљичина бака Мери од Тека, стара 81 годину, била је прва краљица која је видјела своје унуче на трону, међутим, умрла је пре крунисања.

Церемонији краљичиног крунисања у Вестминстерској опатији присуствовао је укупно 8.251 гост.

Принц Чарлс је био прво дијете које је присуствовало крунисању своје мајке као суверена. Принцеза Ана није присуствовала церемонији јер се тада „сматрало да је премлада“.

Принц Чарлс је добио специјалну ручно осликану дјечју позивницу за крунисање своје мајке.

Хаљина коју је краљица носила на крунисању, коју је дизајнирао британски модни дизајнер Норман Хартнел, направљена је од бијелог сатена и извезена златним и сребрним концем са амблемима Уједињеног Краљевства и Комонвелта.

Послије крунисања, краљица је носила хаљину још шест пута, укључујући отварање парламента на Новом Зеланду и Аустралији 1954. године.

На питање да ли се сјећа свог крунисања, краљица је рекла да је то дан ког се „чак и послijе 70 година“ сjећа, једнако као и смрти свог оца, краља Џорџа VI.

Шест и по деценија уз краљицу

У новембру 1947. године се удала за Филипа Маунтбатена, бившег принца Грчке и Данске, са којим има четворо дјеце престолонасљедника Чарлса, принца од Велса; Ану, краљевску принцезу; принца Ендруа, војводу од Јорка; и принца Едварда, грофа од Весекса.

Принц Филип, војвода од Единбурга, преминуо лани, у 100. години. У браку са Елизабетом био је 73 године, а као супруг британске краљице провео је пуних 65 година, и зато је брачни друг који је био у најдужем браку са једним британским монархом.

Однос краљице Елизабете и принца Филипа почео је као младалачка љубав на први поглед.

Војвода од Единбурга помогао је краљевској породици да буде присутнија на телевизији умјесто на радију, а први је њен члан који је урадио ТВ интервју.

Вјенчаницу платила купонима

Краљица је имала свог личног дизајнера који јој је дизајнирао хаљине за важне догађаје од којих су најпознатији њено вјенчање и крунидба. Вјенчаницу је платила купонима из државних залиха. За израду вјенчанице је било потребно шест мјесеци, направљена је од свиле и била је боје слоноваче, а имала на себи око 10.000 бисера.

Слави два рођендана

Краљица има и два рођендана. Иако је рођена 21. априла, Елизабета свој рођендан прославља прве суботе у јуну у склопу параде „Trooping the Colour“.

Традиција је ово коју је започео још Џорџ II, а разлог који лежи иза исте је чињеница да Британци воле лијепо вријеме. У априлу, на њен прави рођендан, најчешће је кишовито те се не може органovati парада кроз град стога краљица рођендан слави у јуну када су временски уslovi пуно погоднији за таква славља.

Прими око 70.000 писама годишње

Краљица дневно прими између 200 и 300 писама. Она бира неколико које ће прочитати, а онда њено особље на њих одговори. На званичној страници краљевске породице чак пише да краљица преузима сву своју одговорност и чита писма која добије.

Пије чашу шампањца сваке вечери

Краљичина рођака Маргарет Родс открила је Елизабетине навике испијања пића. Она, наиме, попије чашу џина прије ручка, са кришком лимуна и доста леда. У току ручка попије чашу вина и сухи мартини, а чаша шампањца резервисана је за вече.

Преживјела је покушај атентата

Краљица Елизабета преживјела је покушај атентата 1981. године. Младић Марkус Сарxент био је опсједнут убиствима славних и познатих, па је на краљицу тoком војне параде испалио серију метака. Сви су били ћорци, а младић је осуђен на пет година затвора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана