Закопана историја Лондона

Taнјуг
Закопана историја Лондона

Накит, дијелови брода, средњовјековне клизаљке, вишевјековне лобање - неки од најневјероватнијих комада историје Лондона не налазе се у градским музејима већ испод земље. Најчешће тамо и остану, али рад на новој метро линији испод главног града Велике Британије износи вијекове сахрањене историје на свјетлост дана.

Нова линија Кросрејл, дуга 118 километара, највећи је грађевински пројекат у Британији и највеће археолошко налазиште у Лондону у протеклих неколико деценија. Испод ужурбаног пословног центра града археолози су открили свашта, од дијела римског пута до 2.000 година старих потковица, златни накит из 17. вијека и кости давно умрлих становника Лондона.

Једног поподнева ове седмице археолози су новооткривене кости нагомилали у рупи у близини улице Ливерпул и станице метроа, док су свега неколико метара даље пролазили незаинтересовани становници града. Кости припадају неколицини од 20.000 људи који су сахрањени на гробљу из 16. вијека. Лондонска 2.000 година стара историја иде дубоко - пет до шест метара у земљу, колика је удаљеност између данашњег нивоа улице и римског пута, а Кросрејл је археолозима пружио прилику да копају кроз вијекове до праисторијских времена.

Више од 100 археолога радило је на 40 локалитета у посљедње четири године. Пронашли су свашта, од ирваса, бизона и мамута, чије су кости старе 68.000 година до остатака куће из доба Тјудорових, средњовјековних клизаљки, 800 година старог комада дрвета и основа бродоградилишта из 18. вијека.

Почетком ове године пронашли су скелете жртава црне смрти, куге која је однијела половину лондонске популације 1348.

Најновије откриће су комади кремена, неки су чак обликовани у мале оштрице, из 9.000 година старе фабрике у близини Темзе, данас у југоисточном Лондону. То је доказ да су област насељавали номади још од посљедњег леденог доба.

У Ливерпул стриту недавно је пронађен 17-вјековни венецијански златни новчић са омчом, што значи да се вјероватно носио као украс који је неки богаташ изгубио.

Ник Елсден, археолог из Музеја Лондона који надгледа ископавања која трају упоредо са изградњом Кросрејла и његов тим нарочито су одушевљени остацима римског пута посутог потковицама старим 2.000 година, направљеним од метала и причвршћиваним за копита кожним тракама.

Толико их је пронађено да стручњаци вјерују да је ово била прометна транзитна област, а да су коњи доносили производе са села становницима тадашњег Лондинијуна.

Археолози су се нарочито позабавили остацима гробља Бедлама, које је основано у 16. вијеку испод садашњег Ливерпул стрита, како су се средњовјековна црквена гробља пунила.

Џе Карвер, главни археолог на Кросрејлу, рекао је да пројекат подразумијева откопавање остатака око 4.000 људи, а радници ће се према њима односити са поштовањем, што није била пракса у прошлости.

Линија

Линија Кросрејл, вриједна 14,8 милијарди фунти (23 милијарде долара), требало би да буде отворена 2018. и повезиваће источни и западни крај Лондона, а централни дио, дуг 21 километар, ићи ће испод земље. То значи да се копало кроз најстарије и најнасељеније дијелове града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана