Загађена околина годишње убије 1,7 милиона дјеце

Агенције
Загађена околина годишње убије 1,7 милиона дјеце

Лондон - Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да 1,7 милиона дјеце годишње умре због загађења животне средине, укључујући загађену воду и ваздух, због дима и недостатка адекватних хигијенских услова.

Четвртина случајева свих смрти дјеце млађе од пет година резултат је нездравих услова живота.

- Несанитарни услови и загађење животне средине могу довести до фаталних случајева дијареје, маларије и запаљења плућа - наводи се у извјештају СЗО.

Директорка СЗО Маргарет Чен рекла је да је загађење животне средине смртоносно, нарочито за млађу дјецу.

- Развој њихових органа и имуног система чини их рањивим на загађење ваздуха и воде - изјавила је она.

У извјештају се наводи да излагање штетним дејствима може почети још у материци и да се наставља уколико су дјеца изложена спољним и унутрашњим загађењима ваздуха.
То повећава ризик од добијања упале плућа као и респираторних болести попут астме, али и од срчаних болести, срчаног удара и рака.
У извјештају се наводи и да изложеност загађеној води и нехигијенским условима у кући, као и изложеност диму од разних врста горива, попут угља или ђубрива, може узроковати дијареју или запаљење плућа.
- Осим тога, дјеца су изложена хемијским загађењима кроз храну, воду, ваздух - наводи се у извјештају.
Стручњак за јавно здравље СЗО Марија Неира казала је да овај "тежак извјештај" показује да би владе требало да учине више да би било обезбијеђено више сигурних мјеста за дјецу.
- Улагање у уклањање ризика по животну средину за здравље,
као што су побољшање квалитета воде или употреба чистијих горива, довешће до огромних здравствених бенефиција - закључила је она. (Агенције)+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана