Забинутост због нове врсте маларичног комарца у Африци

Танјуг
Забинутост због нове врсте маларичног комарца у Африци

АДИС АБЕБА - У афричким градовима појавила се нова врста комараца који преносе маларју, што би могло а има разорне посљедице за тамошње становике, показују резултати нове студије.

Истраживачи из холандског Медицинског центра Универзитета Радбоуд и етиопског истраживачког института Армауер Хансен наводе да су ларве ''''Anopheles stephensi'''', главног вектора маларичних комараца у Индији, сада “у великом броју присутне” на локацијама широм Африке.

Вектори су живи организми који могу да преносе заразне патогене међу људима или са животиње на човјека.

“Ова врста комараца појавила се у Африци прије само неколико година, а сада је у великим количинама присутна у цистернама за воду у градовима у Етиопији и високо је подложна локалним сојевима маларије, наводе истраживачи”, преноси Си-Ен-Ен.

Познато је да се већина афричких комараца који могу да преносе маларију размножава у руралним подручјима, али су стручњаци забринути што је овај комарац пронашао упориште у урбаним срединама,

укључујући градове у Етиопији, Судану и Џибутију, што би како сматрају, могло да повећа ризик од маларије за градско становништво.

Иако је маларија, која се преноси уједом женки комараца ''''Anopheles'''', болест која се може спријечити и излијечити, од ње је 2019. године умрло 409.000 људи.

Према подацима Свјетске здравствене организације, у афричком региону у 2019. години забиљежено је 94 одсто свих случајева маларије и смртних случајева у свијету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана