За рођендан нови нос

Тања Милаковић
За рођендан нови нос

Осим књига или играчака, дјеца и млади у Њемачкој до сада су за Божић или рођендан могли да добију и поклон бон за операцију носа или ушију. Захвати естетске хирургије код дјеце убудуће би требало да буду забрањени.

Јакоб има 15 година и жели "под нож". Није задовољан својим носом, пати због њега. С мајком, млађим братом и социјалним радником налази се у једној приватној клиници у Бону, гдје мора на савјетовање.

- Мислим да је мој нос превелик. Прошле године сам био у једној болници, али тамо ме доктори нису оперисали јер сам био премлад. Ни сада нисам пунољетан, али још увијек патим због носа и зато сам сигуран да ће ми овдје помоћи - прича Јакоб.

Његова жеља да оперативним захватом смањи нос је веома спорна. Јакобов нос функционише савршено, па самим тим за корекцију с медицинског гледишта не постоји никакав разлог. Упркос томе, он душевно због тога пати. У оваквим случајевима одлука лежи на пластичним хирурзима. Они врло пажљиво морају да процијене хоће ли или не обавити жељену операцију, преноси "Дојче веле".

- Границе нису чврсте, па је на нама да сами процијенимо колики притисак осјећа та особа и њена породица - објашњава пластични хирург Петер Сипе.

Он додаје да, када је конкретно ријеч о носу, мора постојати врло видљива разлика од уобичајене, "нормалне" величине.

- То значи да ако неко, на примјер, пати због свог носа иако је он заправо сасвим нормалан, ту особу не бих оперисао, поготово ако је ријеч о малољетним пацијентима, који често из чисто "естетских разлога" желе корекције - наводи хирург.

Он додаје да њему није познат ниједан случај његових колега који би пристали на захват код малољетника. Према његовом мишљењу, феномен када родитељи или родбина дјеци за Божић или рођендан поклањају поклон-бонове за пластичну операцију носа или груди у Њемачкој заправо не постоји.

Па ипак, до сада пластичне операције (из естетских разлога) код дјеце и младих у Њемачкој и нису биле велика ријеткост. Од повећања груди или смањења ушију или носа малољетнике је често дијелио само потпис на дозволи родитеља, односно старатеља. Међутим, то би ускоро требало да се промијени.

Здравствени и медицински стручњаци из њемачких владајућих странака желе законски да забране пластичне операције код малољетних особа ако не постоји нека изричита здравствена потреба. Уколико би она заиста постојала, тада би такве операције и даље биле могуће. Један од разлога би и надаље могао да буде душевни бол и патња. На примјер, ако неко дијете свакодневно доживљава понижења у школи од друге дјеце због превеликог носа или ушију.

- Политичари у овоме виде већи проблем него ми, односно већи него што он уопште постоји. Политика полази од тога да се десет одсто захвата на подручју пластичне хирургије обавља над дјецом. Али, то није тако. Можда један одсто од свих пластичних захвата отпада на дјецу и при томе је већински ријеч о клемпавим ушима - каже Керстин фон Арк из Њемачког друштва за пластичну и естетску хирургију.

И Стефани је имала клемпаве уши до пете године. Њени родитељи су с њом разговарали о могућностима операције.

- Наш оториноларинголог нам је препоручио корективну операцију ушију прије него што Стефани крене у школу да је друга дјеца не би задиркивала - прича Стефанина мајка објашњавајући ондашњу ситуацију и разлоге који су довели до операције.

Према мишљењу пластичног хирурга Сипеа, овакве операције ушију су чиста рутина. Случајеве као Стефани он је већ имао у својој ординацији.

- У суштини, овдје није ријеч о чисто естетским разлозима јер  ова дјеца заиста пате због свог изгледа. Друга их дјеца често задиркују па се многи више не усуђују ни да иду у школу и тако се социјално повлаче. У таквом случају, оваква операција с медицинске тачке гледишта има смисла - каже он.

Стефани је задовољна својим данашњим изгледом, а и чињеницом да је операција обављена на вријеме, тако да је други нису задиркивали.

- И ја сама сам хтјела операцију. Онако као тада нисам жељела да изгледам заувијек, и као старија. Било ми је неугодно због ушију и нисам се чак усудила да носим кикице - прича Стефани. Њена операција је протекла без икаквих проблема. Послије захвата је осјећала болове, али већ послије једног дана је могла да иде у вртић.

Операције

- Операције ушију чине око 80 одсто свих пластичних операција код малољетника. Међутим, има и других случајева. Гинекомастија је такође један од разлога, али веома риједак. Ријеч је о поремећају код којег дјечацима расту женске груди. Операције попут уклањања масног ткива су ријеткост - каже Керстин фон Арк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана