За пола вијека 3,5 милијарде људи живјеће под врућинамава

Срна
За пола вијека 3,5 милијарде људи живјеће под врућинамава

ГЕНИНГЕН - За 50 година 3,5 милијарди људи живјеће у условима великих врућина, ако не буде сузбијен ефекат стаклене баште, упозоравају стручњаци са холандског универзитета Вагенинген.

До тада ће, отприлике, трећина свјетске популације, ако не емигрира, живјети у подручјима с просјечном годишњом температуром вишом од 29 степени Целзијусових.

Већ сада двадесетак милиона људи живи на мјестима на којима просјечна годишња температура прелази 29 степени Целзијусових.

Живот у таквим условима, тврде холандски климатолози, изашао би из оквира климатских норми у којима људи живе посљедњих 6.000 година, наводи се у студији објављеној у научним часописима.

Са сваким степеном више у просјечној глобалној температури, око милијарду људи наћи ће се у условима преврућим за нормалан живот.

То се, прије свега, односи на сиромашне људе, који не могу себи приуштити уређаје за расхлађивање.

Вирус корона је промијенио свијет на начин који је до прије који мјесец био тешко замислив, а наше истраживање показује да би климатске промјене могле учинити нешто слично, наводи се у студији.

Климатске промјене неће бити тако брзе као вирусне, али, за разлику од ове пандемије, за њих неће бити рјешења ни олакшица у блиској будућности, упозоравају холандски научници. /крај/нт

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана