За љубитеље скијања, гурмане и тинејџере: Најбољи ски центри у Француској

ГС
Foto: Илустрација

Било да одаберете падине у сјенци Монблана или скијање кроз шуму, у Француској ћете сигурно пронаћи скијалиште по мјери. Има их за скијаше различитих нивоа и различитог буџета.

Сезона скијања у популарним скијалиштима француских Алпа или у мирнијим Пиринејима обично траје од половине децембра до априла. Алпски ризорти на највишој надморској висини, као што су Val Isere, Les Deyh Alpes прва се отварају крајем новембра, а у зависности од сњежних падавина.

Врхунац сезоне је период уочи Божића и у фебруару. Тада се могу очекивати и прилично високе цијене, препуни барови и ресторани, велики редови за жичаре. Зато се препоручује резервација мјесецима унапред за тај период године.

Морзин, Авориаз

Свако ко је љубитељ еколошки прихватљивог смјештаја, у овом француском скијалишту подно Алпа ће уживати. У многим смештајним јединицама се користе обновљиви извори енергије, а у неким ресторанима постоји иницијатива за припрему јела без отпада.

Осим локалних специјалитета припремљених од намирница које се на том подручју узгајају, доступне су и занатске пиваре, а превоз у оквиру ризорта одвија се уз помоћ коњске запреге. Скијалишта Морзин и Авориаз се налазе у области Портес ду Солеил и имају 400, односно 249 километара дуге стазе различите тежине.

Мегеве

Најбоље за љубитеље гурманлука, скијалиште Мегеве налази се у долини Шамони. Луксузно сеоско одмаралиште карактерише и барокни стари град. Уједно је и једино француско скијалиште, које се може похвалити са чак три ресторана са Мишелиновим звјездицама.

 

Ескапе Кили

Породице са дјецом и то најпре тинејџерима ће овде уживати. Од километрима дугих невероватних стаза, до оних које су означене зеленом и намењене за малишане и почетнике у скијању, ово феноменално скијалиште има за свакога по нешто.Поред тога што је гастрономска понуда и више него одлична, ништа мање квалитетан није ни ноћни живот. За најмлађе је овде право уживање. Могу да се играју у снежном лавиринту.

Са црквом у центру и скупом традиционалних савојских кућа, ово село подсећа на бајку. Снежне падине су повезане жичарама са Трис Валес, највећим скијашким подручјем на свијету, које има стазе дуге чак 600 километара. Осим Мерибела, ту је и чувени Куршевел, Вал Торенс и још четири ски центра.

Хирментаз
Најјефтинија опција међу француским ски центрима, уједно је и једно од најмањих скијалишта. Осим 25 стаза, има и 15 жичара погодних за почетнике. Мања надморска висина од 1.100 метара значи и да може бити слабији снежни покривач.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана