За 40 година са пуним радним временом, 819 евра пензије: Да ли се исплати радити у Њемачкој?

B92
Foto: Unsplash

Како би у Њемачкој добили мјесечну пензију од 1.000 евра, запослени тренутно морају да зарађују 2.844 евра бруто 40 година.

За пензију од 1.200 евра потребна је зарада од 3.413 евра, каже прорачуну немачког министарства рада, преноси Феникс магазин.

Њемачки медији наводе примјер 32-годишњакиње из Њемачке која ради на пуно радно вријеме, годинама плаћа пензионе доприносе, а на крају ће добити 819,33 евра пензију.

"Од тога се не може живјети, може се само преживљавати”, каже млада мајка.

Радите непрекидно 40 година и завршите с малом пензијом

Жена зарађује 2.660 евра бруто. "У пакетској служби радим три године, сада радим као диспечер. То је врло, врло исцрпљујуће ових дана”, каже саговорница њемачких медија.

По уговору би требало да ради 40 сати, али свакодневица изгледа другачије: "Радим од 50 до 60 сати. У вријеме Божића, наравно, било је двоструко исцрпљујуће. И да, плата је у реду”, каже ова Нијемица.

Оно што је брине је што ће на крају радног века имати малу пензију.

"Ако сте били марљиви, заправо би требало да можете добро да живите. Чувао си децу, одгајао си их, ишао на посао, штедео си нешто. А кад коначно будеш имао времена за себе, онда би требало да ти се омогући и да изађеш, отпутујеш, нешто видиш, нешто у миру доживиш", говори о свом одласку у пензију.

Скандал око малих пензија

Неповољног положаја пензионера свјесни су и њемачки политичари.

"Имамо ситуацију у којој су се ниске плате прошириле у Немачкој, а посебно су погођене жене”, каже Дитмар Барш за немачке медије.

Истиче како би укупно 10 милиона људи могло да живи у сиромаштву након пуног радног века и примања пензије од 1.200 евра.

Барш каже како је то скандал и тражи од владајућих велику пензиону реформу.

Политиколог Кристоф Бутервеге је уверен како ће пензионери у будућности бити још сиромашнији јер по његовим речима "основна пензија и досадашње мере Владе нису довољне за спречавање сиромаштва у старости”.

Али, како се то може спријечити?

Ако не желите да се ослањате на државу и политику, морате сами да осигурате новчана средства за старост, савјетују њемачки медији.

Тања Машалет, стручњакиња за пензиона питања (СПД), савјетује преиспитивање остала два пензиона стуба.

Можете разговарати са својим послодавцем о пензионим програмима компаније или сами да платите приватно осигурање.

"Наравно, свесна сам како људи с ниским примањима заправо немају много могућности за осигурање живота у старости”, рекла је Машалет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана