Вухан: У некадашњем жаришту вируса корона живот тече уобичајеним током ФОТО

Анадолија
Foto: Анадолија

ВУХАН - У Вухану, центру кинеске провинције Хубеи, гдје су забиљежени први случајеви епидемије ковида-19, живот се наставља уобичајеним током након двије године борбе с болешћу.

Болест, чији су први случајеви откривени у Вухану крајем 2019. године, прво се проширила цијелом Кином, а потом и преко границе, захвативши цијели свијет. Иако број случајева заразе вирусом широм свијета премашује 280 милиона, још нема јасних назнака о томе како ће се свијет спасити пандемије.

Вухан, град од око 11 милиона становника, у којем је уведен први карантин у свијету због ковида-19, данас је далеко од страха, панике и тјескобе која се осјећала у првим данима епидемије.

Град се налази у централном дијелу Кине и смјештен је на раскрсници многих брзих жељезничких линија. Жељезничка станица Вухан, која има 11 путничких перона, прихвата брзе возове из цијеле земље.

Будући да у посљедње вријеме у граду нису забиљежени случајеви заразе вирусом корона, ограничења у путовањима се не примјењују. На примјер, могуће је пронаћи мјесто у брзом возу од главног града Пекинга до Вухана скоро сваких пола сата током дана.

Када стигнете у град након путовања возом које траје око пет сати, на излазу из станице дочекују вас медицински радници који од путника траже да покажу неколико здравствених баркодова. Постоји посебан дигитални бар код за град из којег долазите, који показује сва ваша путовања у посљедњих 14 дана.

Након што путници скенирају бар кодове камером свог мобилног телефона и покажу службеницима, настављају даље према излазу. Ако постоји локација средњег или високог ризика одакле долази путник, службеник ће прије тога тражити од путника да усмено потврди да ли је боравио тамо у посљедњих 14 дана.

Кина је успјела у великој мјери да пандемију ковида-19 ставити под контролу стратегијом „нула случајева“, а ријеч је о стратегији која је први пут примијењена у Вухану након чега је постала модел за борбу с пандемијом у другим дијеловима земље.

Стратегија „нула случајева“, која има за циљ сузбијање случајева заразе тамо гдје се појаве и пресијецање ланца преношења, захтијева карантин у градовима у којима живе милиони становника, ограничења путовања и полицијски час, као и масовно тестирање грађана. Мјере које ометају одвијање свакодневног живота често захтијевају и пожртвовање незаражених грађана.

Није случајност да је једна од ријечи које су се могле чути у борби против ковида-19 у Кини ријеч „ciayou“, што значи „уз напор можеш успјети“. Овим ријечима, које су свјетлосним ефектима исписани на високим градским небодерима у Вухану током пандемије, позивало се на труд и жртву од становника кинеског града, али данас више нема таквих порука и апела.

Данас ништа на препуним улицама Вухана не даје дојам да је то некада било жариште вируса корона.

У једном дијелу града гдје се налазе камене грађевине које свједоче колонијалном архитектонском насљеђу, група жена изводи плесне покрете које Кинези називају „плес на тргу“. На улици се могу видјети и бројни продавачи слаткиша и сувенира. Испред штандова са храном често се могу видјети дуги редови људи.

Први случај

Свијет је први пут постао свјестан постојања ковида-19 када је Кина 31. децембра 2019. године објавила да се у граду Вухану, у покрајини Хубеи, појавила мистериозна респираторна болест непознатог поријекла.

Болест је први пут откривена код грађана који су посјетили пијацу морских производа у овом граду, а први пацијент се јавио у болницу 17. новембра 2019. године са притужбом на „болест дисајних путева“, чији се узрок не може утврдити.

Карантин, уведен у Вухану 22. јануара 2020, укинут је 7. априла 2020. године, након што је пандемија стављена под контролу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана