Врућине захватиле Словенију: Јули најтоплији мјесец у историји мјерења у Љубљани

Срна
Врућине захватиле Словенију: Јули најтоплији мјесец у историји мјерења у Љубљани

ЉУБЉАНА - Јули је био најтоплији мјесец у историји мјерења у Љубљани, а врућине у Словенији се предвиђају и за наредне дане.

Наиме, овогодишњи јули био је два до три степена топлији од просјека 1981-2010. у већем дијелу Словеније.

У Љубљани је просјечна мјесечна температура износила 24,4 степена Целзијуса, што је више од претходног највишег просјека из 2015. године.

“Јули је такође био прилично сух, на појединим станицама је пала тек трећина до половина очекиваних падавина“, навела је Вероника Хладник Закотник, метеорологиња Агенције за околиш Републике Словеније (АРСО). Иначе, три најтоплија мјесеца у историји мјерења у Љубљани према критерију средње мјесечне температуре били су јули 2022. (24,4 степена Целзијуса), јули 2015. (24,3 степена Целзијуса) и аугуст 2003. (24,2 степена Целзијуса), подаци су АРСО објављени данас.

Јулске врућине достигле су врхунац ове године 23. дана, када је измјерена и највиша температура у години.

У Дoлицима код Чрномља загријало се до 39,4 степена Целзијуса, што је уједно и апсолутно највиша температура измјерена у јулу на овој локацији. АРСО има више од 100 аутоматских метеоролошких станица у мрежи мјерних мјеста широм Словеније на којима се мјери температура зрака

. А, апсолутно највиша јулска температура измјерена је на 20 станица. Локације мјерних тачака су се мијењале кроз хисторију. Аутоматска станица у Дблицу ради од 2002. године, а класична мјерења се на овој локацији врше од 1988.

Највиша температура измјерена у јулу у Словенији остаје 40,6 степени Целзијуса, колико је измјерено у Чрномљу 5. јула 1950. године у 15 сати на тамошњој класичној станици, која је постављена у центру града. У међувремену, апсолутни температурни рекорд у Словенији остаје 40,8 степени Целзијуса, измјерен 8. августа 2013. године на аеродрому Церкље об Крки. И у јулу ове године надлежни су измјерили много узастопних дана с температуром изнад 35 степени.

Посебно се истиче приобални крај, гдје је измјерено четири до седам дана узастопно када се највиша температура пењала изнад 35 степени. Највише таквих дана измјерено је у Биљу, Долењу код Ајдовшчине, Волчу код Толмина и Поднаносу, односно седам, у Ведријану је измјерено шест таквих дана заредом, а у Годњу на Красу, Шкоцјану и Кубеду четири. Врућине се предвиђају и за наредне дане.

"Температура ће поново расти, највише температуре очекујемо у петак или суботу. У унутрашњости земље температура ће бити негдје око 35 степени, али највиша у овом тренутку показује да ће их поново бити на Горишкој око 37 и 38 степени Целзијуса“, рекла је Хладник Закотник. Највеће шансе за невријеме биће у уторак. Већи дио унутрашњости Словеније могао би бити погођен пљусковима или грмљавином, посебно послијеподне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана