Вријеме ће због убрзане земљине ротације морати да буде скраћено за секунду

Срна
Вријеме ће због убрзане земљине ротације морати да буде скраћено за секунду

БЕОГРАД - Брзина Земљине ротације посљедњих година расте, а да би се уравнотежио овај ефекат до 2028. године званично вријеме на сатовима мораће да буде мало смањено, изјавио је Виталиј Палчиков из Руског научно-истраживачког института за инжењерску физику.

"Научници предвиђају да ће се одузимање секунде догодити негдје 2028. године", рекао је за Палчиков за "Спутњик" и додао да је хипотеза која се односи на промјене момента инерције језгра једна од могућих теорија које објашњавају ефекте убрзања Земљине ротације.

Палчиков је напоменуо да сада не постоји задовољавајуће објашњење за убрзање Земљине брзине ротације, али да је увјерен да ће оно једног дана бити пронађено.

Он је указао да је друга хипотеза да абнормална количина падавина убрзава Земљину ротацију, док је испаравање успоравају, али ови ефекти не надокнађују једни друге.

Руски научник напомиње да је једна од посљедица убрзања ротације Земље била да је 29. јун 2022. године постао најкраћи дан у историји.

Према мишљењу Палчикова, Земљино убрзање је ненормално, а донедавно је ова планета успоравала.

Да би се надокнадило смањење брзине ротације, званичном времену је додато 37 секунди, као дио корекција од 1970. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана