Вратили се астронаути са Међународне свемирске станице

Танјуг
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН - Трећи тим астронаута на дуготрајним мисијама, који је Спејс Икс послао на Међународну свемирску станицу (ИШ), безбЈедно се вратио на Земљу рано јутрос.

Спејсиксова капсула Кру Драгон, која носи три астронаута америчке НАСА и члана посаде Европске свемирске агенције (ЕСА) из Њемачке, спустила се падобраном у Мексички залив у близини Флориде и тиме окончала вишемјесечна орбитална истраживања која су обухватала различите ствари, од чили паприка узгајаних у свемиру до робота, преноси Ројтерс.

Лет са ИШ-а трајао је више од 23 сата. Посада Ендуранс, која је почела свој боравак у орбити 11. новембра, састојала се од америчког ветерана свемирских летова Тома Маршбурна (61) и троје астронаута који су први пут били на овој мисији - Раја Чарија (44), Кајле Барон (34) и њиховог колеге из ЕСА Матијаса Маурера (52). Спејсикс, који је 2002. основао Илон Маск, извршни директор произвођача електричних аутомобила Тесла, који је недавно склопио уговор о куповини Твитера, производи ракете Фалкон 9 и капсуле Кру Драгон које користе астронаути НАСА, наводи Ројтерс.

Спејсикс са сједиштем у Калифорнији покренуо је седам летова у свемир у последње дви године - пет за НАСА-у и два у приватне сврхе. Посада се вратила на Земљу са око 250 килогрма терета, укључујући мноштво истраживачких узорака ИШ-а.

Осим што су обављали рутинско одржавање док су били у орбити око 400 километара изнад Земље, астронаути су допринели стотинама научних експеримената и тестирању савремне технологије. Чланови посаде су испробали нове роботске уређаје, убрали чили папричице узгајане у орбити и спровели експерименте у области свемирске физике и науке о материјалима, преноси британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана