Војска у Јапану жели да укине тетоваже због слабог одзива на регрутацију

ГС
Војска у Јапану жели да укине тетоваже због слабог одзива на регрутацију

Надлежни у војсци Јапана размишљају о укидању забране тетоважа, јер покушавају да повећају одзив становништва на регрутацију која је све слабија.

Тетоваже су дуго биле табу у земљи, јер су повезиване са мафијским криминалним бандама познатим као јакузе. Али званичници сада кажу да млади Јапанци имају тетоваже из модних разлога, а не да би се идентификовали са јакузама.

И такође тврде да ова забрана омета упис у службу. Јапанске снаге за самоодбрану (ЈСДФ), војска ове земље, имају десет одсто мање од потребних капацитета, те зацртан циљ регрутације прошлог априла није достигнут, кажу званичници.

- Одбијање кандидата само зато што имају тетоваже представља проблем у смислу повећања базе људства - рекао је недавно Масахиса Сато, посланик владајуће Либерално-демократске партије.

Казухито Мачида, шеф кадровског бироа министарства одбране рекао је да се забрана мора преиспитати с обзиром на пад наталитета у Јапану.

Земља са 125 милиона становника имала је мање од 800.000 рођених 2022, у односу на више од два милиона из 1970-их. Премијер Фумио Кишида рекао је да је „сад или никад” да се Јапан позабави становништвом које се смањује и стари.

Ово је такође повећало притисак на Јапан да попуни упражњена места у војсци, као одговор на растућу моћ Кине и нуклеарни арсенал Сjеверне Кореје.

Све чешће се чују захтjеви да Јапан ревидира послијератни пацифистички устав како би боље одговорио на растуће напетости у азијско-пацифичком региону и руску инвазију на Украјину.

Нејасно је када ће бити донијета коначна одлука, али научници кажу да је некада било периода када су тетоваже биле уобичајене у јапанској култури. Али сусрети са Европљанима 1800-их су то промијенили, каже Јошими Јамамото, културна антрополошкиња са универзитета Тсуру, која је проучавала културу тетоважа у Јапану и на Тајвану.

- „Цивилизована Европа” је тетоваже цијелог тијела на Јапанцима видјела као „заостале”, што их је навело да их прикрију, осим током вјерских фестивала - рекла је Јамамото на онлајн предавању 2019.

Табу се појачао у послијератном Јапану када су филмови о јакузама постали популарни 1970-их и 1980-их.

Тада су постали синоним за криминалне активности.

- Тетовираних људи се готово аутоматски плаше - каже Јамамото.

Имиџ јакуза је недавно поново постао популаран, због холивудског филма "Вулверине" из 2013, у коме је Хју Џекман говорио о поријеклу најпопуларније филмске личности на улицама Јапана, додала је она.

Забрањен улаз на плаже

Страх и сумња се поново шире, па је људима са тетоважама забрањен улазак на неке плаже, али и у неким јавним купатилима. Међутим, ова забрана се преиспитује, рекла је Јамамото, јер се све више младих одлучује за тетоваже искључиво као лични избор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана