Војни брод руске морнарице прошао кроз мореуз Дарданеле

Анадолија
Foto: Агенције

ЦАНАККАЛЕ - Војни брод руске морнарице прошао је кроз Дарданеле, веома уски морски пролаз у сјеверозападној Турској.Спасилачки брод "Епрон" Црноморске флоте Русије, дужине 90 метара, у мореуз је ушао из Егејског мора.

Током проласка мореузом припадници команде обалске страже Туркиyе пратили су брод класе Прутт, који је пловио у правцу Мраморног мора. Није познато коначно одредиште брода руске морнарице.

Спасилачки бродови "Епрон" дизајнирани су за спашавање, дизање, тегљење, гашење пожара изван брода, операције роњења с посадом и хитне поправке насуканих или онеспособљених пловила. Спасилачки бродови овог типа служили су свим флотама бившег Савеза Совјетских Социјалистичких Република (СССР, Совјетски Савез), а касније и Руске Федерације. Укупно је изграђено девет спасилачких бродова овог типа за морнарицу у Лењинграду.

Дарданеле, познат и као Мореуз Цанаккале, је веома уски морски пролаз у сјеверозападној Туркиyе, који повезује Егејско море с Мраморним. Мореуз је дуг 61 километара, а широк свега 1,2 до шест километара, с просјечном дубином од 55 метара (максимална дубина је 81 метар).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана