"Ја сам Феда...": Вјештачка интелигенција постала водитељка вијести VIDEO

ГС
"Ја сам Феда...": Вјештачка интелигенција постала водитељка вијести VIDEO

Кувајтски медиј Кувајт њуз (kuwaitnews.com) представио је виртуелну презентерку вијести која је настала уз употребу вјештачке интелигенције, са плановима да чита вијести објављене на сајту.

„Феда” се у суботу појавила на Твитер налогу сајта Кувајт њуз као жена откривене косе у црном сакоу и бијелој мајици.

- Ја сам Феда, први презентер у Кувајту који ради са вјештачком интелигенцијом у Кувајт њузу. Какве вијести више волите? Да чујемо ваша мишљења - рекла је на арапском језику.

Сајт је повезан са Кувајт тајмсом, основаним 1961. године као први дневни лист на енглеском језику у региону Залива.

Абдулах Бофтен, замјеник главног уредника за оба медија, рекао је да је то тест потенцијала вјештачке интелигенције да понуди „нов и иновативан садржај”. У будућности би Феда, како каже, могла да усвоји кувајтски акценат и да чита вијести на Твитер налогу сајта, који има 1,2 милиона пратилаца.

- Феда је популарно, старо кувајтско име које се односи на сребро... Увијек замишљамо роботе сребрне боје и да су металик, па смо комбиновали те двије ствари - објаснио је Бофтаин.

Презентеркина плава коса и свијетле очи одражавају разноликост домаћег становништва и досељеника у земљу богату нафтом, рекао је Бофтаин и додао кратко: „Феда представља све”.

Први видео-клип, у трајању од 13 секунди, изазвао је поплаву реакција на друштвеним мрежама, а, наравно, коментарисали су и новинари. Вртоглави успон вјештачке интелигенције на глобалном нивоу довео је до пораста наде да ће човјек имати користи посебно у областима као што је здравствена заштита. С друге стране, расте страх од вјештачке интелигенције и потенцијала да се шире дезинформације, као и од губитка радних мјеста и умјетничког интегритета.

 

 

 

 

أول مذيعة في #الكويت تعمل بالذكاء الاصطناعي

#فضة.. مذيعة #كويت_نيوز الافتراضية

• ما هي نوعية الأخبار التي تفضلونها بتقديم #فضة زميلتنا الجديدة؟ .. شاركونا آراءكم pic.twitter.com/VlVjasSdpb

— كويت نيوز (@KuwaitNews) April 8, 2023

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана