Вjештачка интелигенција мијења правила игре: Послови будућности су у здравству

Танјуг
Вjештачка интелигенција мијења правила игре: Послови будућности су у здравству

ЊУЈОРК - Ако се као родитељ бојите да ће каријеру вашег дјетета које тренутно похађа вртић или основца угрозити развој вештачке интелигенције, усмерите га ка здравству, саветују стручњаци. У

У недавном испитивању Блумберга, у коме је учествовало 678 инвеститора, је скоро 40 одсто њих рекло да дjецу која су тренутно у вртићу треба усмерити ка каријери везаној за здравство ако не желе да их у будућности на послу замени вештачка интелигенција (АИ). Послови у области здравства подрзумевају много контакта међу људима, што за сада тешко могу да замене генеративни програми вештачке интелигенције као што је ЦхатГПТ.

Демографски трендови су у складу са препоруком да дете усмерите ка каријери доктора или медицинске сестре, пошто популација у САД и широм света стари, а потражња за здавственим радницима ће бити огромна. Инвеститори имају другачију поруку за средњошколце, пошто 51, 3 одсто анкетираних сматра да деца која ове године матурирају треба да изаберу каријеру везану за технологије.

"Двије или три деценије су најплаћенији послови били у финансијском сектору, а технолошки сектор им сада представља конкуренцију", рекао је потпредседник консултантске компаније за људске ресурсе "Челенџер, Греј и Крисмас", Ендрју Челенџер.

Упркос успону вештачке интелигенције, у технолошком и финансијском сектору ће у наредних 20 или 30 година бити највише услова за уносну каријеру, навео је Челенџер. Развој АИ ће лоше утицати на каријеру у сектору финансија, сматрају испитаници.

Само 12 одсто инвеститора сматра да је то најбољи избор каријере за децу која су сада у вртићу, закљућује Блумберг

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана