Вјечита мистерија је ријешена – да ли је Џек морао да умре у „Титанику“

ГС
Foto: Aгенције

Џејмс Камерон, редитељ филма „Титаник”, ријешио је мистерију тако што је дао да се уради научна студија како би доказао оправданост Џекове смрти у филму: „Само једна особа могла је да преживи на вратима која су плутала по леденој води Атлантика”, закључак је форензичких анализа.

Титаник је најскупљи филм који је икада снимљен, и први који је достигао милијарду долара зараде у биоскопима. Освојио је 11 Оскара и титулу тада најскупљег филма у историји.

Филм Титаник једна је од најпознатијих прича на свијету и, иако на први поглед изгледа као сјајан романтични филм, завршава се трагично, смрћу главног јунака.

Сваки обожавалац овог филма сигурно је много пута размишљао и расправљао о томе да ли је Џек, кога глуми Леонардо Дикаприо морао да умре или не. Многи гледаоци тврде да је било довољно мjеста и за Џека и за Роуз, коју је глумила Кејт Винслет на плутајућим вратима која су била импровизовани сплав.

Редитељ филма Џејмс Камерон је одлучио да докаже да то није било могуће.

Он је документовао научну студију која је форензичким анализама доказала да двоје људи није могло да преживи на плутајућим вратима у филму.

„Радили смо научну студију да једном заувијек ставимо тачку на причу. Урадили смо темељну форензичку анализу са стручњаком за хипотермију који је поново направио сплав из филма. Узели смо два каскадера исте тјелесне тежине као Кејт и Џек. Ставили смо их у ледену воду са сензорима свуда око њих, као и унутар њих, и тестирали да ли могу да преживе, користећи различите методе. Одговор је био не. Џек је требало да умре. Они су као Ромео и Јулија. То је филм о љубави, жртви и смрти. Љубав се мјери жртвом... Можда за 25 година више нећу морати да се бавим овим”, рекао је Џејмс Камерон.

Редитељ је најавио и да ће након анализе направити нешто „посебно” што ће бити приказано у фебруару, када се очекује 4К рестаурација Титаника и која ће се приказивати у биоскопима на Дан заљубљених 2023. године.

Иначе, ово није први пут да Камерон мора да „брани” своју одлуку зашто је убио лик Џека у култном филму јер ову битку води годинама, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана