Вирус корона утицао на рејтинг свјетских лидера: Трампови поступци имају све мању подршку, Трудо све популарнији

Танјуг
Вирус корона утицао на рејтинг свјетских лидера: Трампови поступци имају све мању подршку, Трудо све популарнији

ВАШИНГТОН, - Најновија анкета међу Американцима показала је да је рејтинг предсједника САД Доналда Трампа око 42 процента, отприлике на оном нивоу на којем је посљедњих неколико месеци, дакле - и прије избијања епидемије Ковида- 19.

Анкету је спровео Центар за истраживање јавних послова агенције Асошијетед прес, NORC.

Трамп, иначе, свакога дана износи реаговање, односно мјере државе на вирус корона.

Истовремено, „Глас Америке“ преноси, позивајући се на друго истраживање, да 46 одсто Американаца одобрава политику предсједника током кризе, а 51,5 одсто не одобрава, што је за пет одсто више "негативних" него пре пандемије.

Трамп је по много чему специфичан лидер, па и по овом параметру, ако је вјеровати истраживачима јавног мњења, који, иначе, наводе да популарност лидера у ванредним ситуацијама расте, јер преузимају највише одговрности.

Управо то се, на примјер, догађа у Канади. Популарност премијера Џастина Трудоа скочила је током епидемије за око 20 одсто, и тренутно има подршку 54 одсто грађана, док је у фебруару тај проценат био 33.

Према истраживању агенције Ангус Реид, Трудо је тако високу подршку имао посљедни пут у јуну 2017.

Његова странка истовремено има подршку 29 одсто Канађана.

Кад је ријеч о предсједнику Русије Владимиру Путину, података о истраживањима његовог рејтинга у јавности засад нема, а његов портпарол Дмитриј Песков каже за америчку ТВ мрежу CNBC да шефа руске државе уопште не брине да ли ће мjере које је увео утицати на његов рејтинг, јер му је, каже Песков, борба против вируса корона тренутно приоритет.

У Великој Британији 44 одсто грађана сматра да је британска влада углавном добро руководила кризном ситуацијом, док 30 одсто није задовољно, показују резултати истраживања агенције Опиниум, које је објавио британски Гардијан.

Премијеру Борису Џонсону, који је и сам био заражен и још се опоравља, вjерује 36 одсто Британаца, 37 одсто више вjерује министру здравља Мету Хенкоку, 59 одсто би своју судбину ставило у руке главном научном савjетнику битанске владе Крису Витију, а 55 одсто највише вjерује председнику СЗО др Аданому Гебресијусу.

Нема, међутим, компаративних података кадa је рijеч о Џонсоновом рејтингу прије корона кризе и сада, мада је прије кризе свакако доминантно зависио од односа Британаца према Брегзиту и његовој политици по том питању.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана