Вим Хоф - чудо од човјека

Борис Ђурић, abcnews.com
Вим Хоф - чудо од човјека

Напољу је прилично хладан зимски дан и студенти Универзитета Минесота журе на наставу. Вим Хоф се појављује на вратима амфитеатра носећи само шорц и сандале. Он је, иначе, познат под надимком Ледени. Научници не могу то објаснити, али педесетпетогодишњи Холанђанин у стању је да издржи температуре које могу бити фаталне за просјечне људе.

То је способност коју је открио прије неких 25 година.

- Једног дана сам шетао парком са пријатељем и угледао лед те помислио шта би било кад бих ушао унутра. Та идеја ми се свидјела па сам брзо скинуо одјећу и ушао у ледену воду. Остао сам неких 30 секунди и одлично сам се осјећао кад сам изашао из воде. Од тада сваки дан практикујем да одређено вријеме проведем у леду или веома хладној води - објашњава Хоф.

Када је наставио да улази у ледену воду, знао је да је његово тијело другачије од тијела осталих људи. У стању је да издржи температуре које су фаталне по живот обичних људи. Тако је почео његов животни подухват да види до које границе људско тијело може издржати екстремне услове и температуре.

Године 1999. отишао је неких 100 километара сјеверно од Арктичког круга да би бос трчао маратон. Три године касније носећи само купаће гаће заронио је испод леда на Сјеверном полу и тако оборио Гинисов свјетски рекорд у роњењу под ледом - прешао је 80 метара, односно готово двоструку дужину олимпијског базена.

Хоф је постао познат у свијету када је одлучио да бос и само у шорцу освоји Монт Еверест. Аутор књиге "Преживјети екстремне ситуације" др Кен Камлер лијечио је на десетине људи који су покушали да освоје највећи врх на свијету, а неки од њих су готово умрли у том подухвату.

Када је чуо да ће Хоф ићи готово го и без икакве опреме, није могао вјеровати својим ушима. Али Хоф је остао досљедан својим ријечима и 2007. године упутио се ка врху Монт Евереста носећи само шорц.

- Било је прилично лако. И раније сам био у сњежним олујама на висинама већим од 5.500 метара - рекао је Хоф.

Он ипак на крају није успио да освоји највиши врх јер је због промрзлих прстију прекинуо подухват и вратио се са достигнутих 7.400 метара висине. Његов циљ је, ипак, био да тестира лимите људског потенцијала, а не да умре покушавајући у томе.

Хоф својим студентима говори да хладноћа јача тијело и мозак. За већину људи хипотермија настаје када се тијело изложи ниским температурама, а када тјелесна температура падне испод 32 степена Целзијуса наступа смрт.

Снажни Холанђанин каже да може издржати велику хладноћу јер је научио да активира дијелове свог мозга које обични људи не могу свјесно контролисати. На овај начин он активира свој "унутрашњи термостат" и када се нађе у изразито хладном окружењу, број откуцаја његовог срца се лагано повећава до 120 откуцаја у минуту. Хоф каже да је у стању ментално да усмјери топлоту у одређене дијелове свог тијела.

- Нико ме никада није подучавао овој техници. Све сам учио од саме природе - прича он.

Ледени је такође отпорнији на неке болести од осталих људи. Тако су му једном приликом убризгали ендотоксин, односно састојак бактерија који изазива главобоље, болове у мишићима и грозницу. Ове нуспојаве трају неколико часова и не остављају посљедице. Хоф је рекао да је имао само слабу главобољу и ништа више.

- Ако почнете да се тучете с неким на улици, ваше срце тада почне бржи да куца и то се дешава без утицаја ваше воље. Оно што је Хоф показао је да он може свјесно убрзати откуцаје срца и тако одбранити своје тијело - рекао је стручњак Андерс Коен, начелник одјељења за неурохирургију у Бруклину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана