Виле руских тајкуна на распродаји

Приредио: Борис Ђурић
Виле руских тајкуна на распродаји

Москва - Вила са девет спаваћих соба, базенима и ормарима са клима-уређајима за крзнене бунде сада се може купити по троструко нижој цијени, јер су цијене некретнина у Русији знатно пале усљед политичке неизвјесности.

Оваква вила некада је коштала 100, а данас 37 милиона евра.

Пад промета на тржишту некретнина најбоље показује како се руска елита опоравља од пада цијене нафте и санкција које је Запад наметнуо због украјинске кризе.

Једно од најљепших имања на свијету, у самом комшилуку руског предсједника Владимира Путина, може се купити за 62 милиона евра. Било да купац жели палату у Москви, пентхаус у Санкт Петербургу или чак и викендицу у Сибиру, избор је заиста велики, али и даље је за куповину појединих луксузних здања потребно око 85 милиона фунти.

Онај ко жели да живи као олигарх, а да му комшија буде ни мање ни више него милијардер Роман Абрамович, Алишер Усманов или Олег Дерипаска, може да искористи тренутне попусте који цијене спуштају и за неколико десетина милиона.

Директор фирме за некретнине "Најт Френк" из Москве Алексеј Тресчев каже да се неке скупоцјене виле сада могу добити и по 40 процената нижој цијени него раније, у зависности од финансијског стања купца.

Једна од таквих вила, која подсјећа на дворац из доба барока и простире се на 4.000 квадрата, некада се могла купити за 91 милион евра. Вила има девет спаваћих соба, биоскопску салу, неколико дневних барокних соба и два базена. Ту је и вински подрум, остава за поклоне и гаража за седам возила.

- Унутар соба има много злата, природног камена и квалитетног дрвета. У неким собама под је обложен природним мермером, док су соба за билијар и библиотека од храстовине и махагонија - кажу агенти.

Она сада кошта "свега" 37 милиона евра.

Ту је и један замак који одузима дах, а ослања се на заштићени телефонски систем Кремља. Има сопствено језеро и кошта 64 милиона фунти. Примјера ради, у Рубљовки, руском Беверли Хилсу, близу добро чуване званичне резиденције Владимира Путина са шест метара високом оградом, цијене некретнина пале су за скоро 36 процената у првој половини године у односу на 2014, када су већ биле драстично смањене.

Јефтиније виле

Нешто јефтиније виле налазе се у насељу Горки 10 гдје им се цијена креће око девет милиона евра, док се у самој  Москви за виле тражи од шест па до 30 милиона евра. Станови су још јефтинији па се тако пентхаус познате балерине Анастасије Волочкове у Санкт Петербургу продаје по цијени од два  милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана