Вила Монте Кристо: Овде се сваки дан дешавају језиве ствари

Агенције
Вила Монте Кристо: Овде се сваки дан дешавају језиве ствари

Олив Рајан, која већ педесет година живи у сабласној вили, каже да је осјетила присуство некадашњих власника Кристофера и Елизабет Кроли, који је наводно посјећују након што су умрли 1910., односно 1933. године.

"Осјетила сам руку на мом рамену. Неко је дозивао моје име када сам била сама у кући. Често се дешава да чујем кораке на тераси, а онда изађем и видим да нема никога", изјавила је госпођа Рајан у ТВ-емисији "The Project".

Необични инциденти почели су да се догађају од када се доселила са супругом. Кућу су затекли потпуно освjетљену, иако није била уведена струја.

"Кад смо ушли, сва свијетла су се угасила", каже она. Њен син Лоренс је растао у сабласној вили и каже да је од почетка знао да нешто није у реду.

"Увијек сам имао осјећај да ме неко посматра", рекао је он у емисији. Инциденти који су се догађали у кући били су превише језиви да би били случајни, увјерен је Лоренс.

"Од детета које се откотрљало низ степенице пошто га је дадиља испустила из руку (она је тврдила да јој је неко "избио" дијете из наручја), па све до слушкиње која је била трудна са Кристофером Кролијем и наводно починила самоубиство скочивши са терасе", испричао је он. Колају приче о шталском момку, који је изгорео у својој постељи од сламе, управнику имања убијеном из ватреног оружја 1961. и кућепазитељу, који је свог ментално поремећеног сина 30 година држао везаног у дворишној кућици.

Лоренсова супруга Софија, која четири године живи у кући, верује да је много дубље повезана са уклетом кућом него што је у почетку мислила.

"Сазнала сам да сам била једна од слушкиња овде", каже она и додаје да је видјела "обрисе" и "визије" служавки и да често осјећа присуство господина Кролија. Рајанови тврде да фотографије снимљене у вили доказују да су приче истините. Тако се на једној слици виде обриси људског лика изнад бијелих кочија, а на другој шака, која не припада никоме на фотографији, пише "Курир".

На једној фотографији у огледалу се виде нејасни обриси абориџинске служавке, а у љевом углу снимка који је направио један посетилац лебди бијела људска фигура. Многи посетиоци виле тврде да су осјетили "присуство духова". Неки кажу да их је дух дотакао током обиласка, али писац научно-фантастичне литературе Филип Бол има објашњење за феномен. Присуство духова потиче од инфразвука?

"Постоји теорија да осјећај о присуству духова можда потиче од такозваног инфразвука. Френквенција звука је прениска да би га чуло људско ухо, али наше тијело може да га детектује", објашњава он. Експерименти су показали да је доживљај инфразвука узнемирујући за човјека, што може да објасни сабласни осјећај. Лоренс Рајан је увјерен да би писац промјенио мишљење када посјетио кућу.

"Многи нам не вјерују, али има и много оних који почињу да размишљају о духовима и животу послије смрти након што напусте ову кућу", каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана