Венецуела добила утицајну прву даму

Тања Милаковић
Венецуела добила утицајну прву даму

Избором Николаса Мадура за новог предсједника, Венецуела је послије 14 година добила и прву даму, правницу и политичарку Силију Флорес, која је одавно ангажована у политичком животу земље.

Док покојни шеф државе Уго Чавес није имао званичну животну сапутницу током свог четрнаестогодишњег мандата, његов новоизабрани насљедник Мадуро има подршку своје врло утицајне и десет година старије супруге Силије Флорес са којом је у браку од 1990. године. Ултралојални присталица Чавесове политике, Флорес је била посланик и прва жена на функцији предсједника парламента Венецуеле, а од прошле године је на положају јавног тужиоца.

Нова прва дама, која се специјализовала за радно и кривично право, бранила је милитантне активисте који су учествовали у побуњеничким покретима. Основала је Боливарски круг људских права 1992. године и придружила се Револуционарном боливарском покрету MBR 200, а те исте године се и Николас Мадуро уско повезао са члановима Ел командантеовог покрета. Тада је и упознала свог садашњег супруга, са којим има двадесетдвогодишњег сина Николаса који им је већ подарио двоје унучади.

Силија Флорес је била и члан правног тима покојног предсједника Чавеса у вријеме пуча 1992. године. Дипломирана правница са приватног Универзитета Санта Марија у Каракасу привукла је пажњу 1994. године када је помогла да се љевичарски лидер, послије неуспјелог државног удара, ослободи из затвора. Четири године послије његовог пуштања Флорес је помогла харизматичном падобранцу да освоји власт током својих првих предсједничких избора организујући политички покрет који га је подржавао. 

Она се  придружила Покрету Пете Републике MVP који ће допринијети Чавесовој побједи на изборима 1998. године, а послије распада те странке постала је члан Уједињене социјалистичке партије Венецуеле. У међувремену је постала радикални чавесовац и њен јаки карактер је познат у венецуеланској политици.  Искусну Флорес многи посматрају као смиреног званичника док неки мисле да је она пратилац покојног индијског спиритуалног вође Саи Баб, кога су она и Мадуро посјетили 2005 у Индији.

Појављујући се у кампањи Флорес је описивала како је одрасла у руралној регији Кохедес у кући која је имала земљани под. Послије тога преселила се у сиромашно насеље Катија у Каракасу прије него је почела сарађивати са Чавесом. Њен муж Мадуро је често причао како је полиција често малтретирала њену породицу због њене сарадње са Чавесом.

Опозиција је више пута оптуживала за непотизам, тврдећи да је, у вријеме када је била на мјесту посланика, неколико њених блиских рођака запослено у парламенту. У питању је запослење за четири брата, два нећака, два рођака и њеног бившег мужа, који је отац њеног сина и кћерке. Она је одбила све ове оптужбе.

- Осјећам се поносно што су ми породица и бранићу их као што браним и остале раднике у Скупштини - казала је Флорес. Шездесетогодишња Флорес ће сада постати једна од најмоћнијих жена у Венецуели.

- Она има неустрашив карактер. Онако како се понаша у парламенту тако се исто понаша када је код куће - рекао је нови предсједник на једном од својих митинга током изборне кампање. 

- Ипак моја ријеч је увијек задња, ако је та ријеч 'драга у праву си' - шалио се Мадуро представљајући Флорес окупљенима као водећег члана његовог тима за кампању. Након што је служила као посланик  у Националној скупштини 2006. године постала је прва жена која је изабрана за предсједника парламента при чему је наслиједила Мадура. Између 2005. и 2006. године Флорес је прешла из предсједничког кабинета назад у парламент гдје је била централна фигура за увођење дисциплине и реда у редовима парламентараца.

У неколико посљедњих мјесеци замијенила је своју елегантну одјећу са ноншалантном одјећом у виду џинса и  чизама да би се придружила свом мужу на митинзима у провинцијским градовима. Током неких јавних појављивања бојила је косу у црвену боју и носила је бејзбол капу са бојама венецуеланске заставе. Такође, је носила мајицу са ознаком 4Ф која се односила на 4. фебруар 1992. године, датум када је Чавес извео неуспјешан покушај преврата. Прошле године Чавес је именовао Флорес за јавног тужиоца.

Мадурова "снажна рука"

- Она је била изузетан званичник који је дословно испуњавао инструкције предсједника. Она ће бити "снажна рука" Мадура. Она има ауторитет, могућност да командује и то је жена која се креће тихо - рекао је један посланик који је уско сарађивао са Флоресовом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана