Велико слано језеро у Јути би за пет година могло нестати

Танјуг
Велико слано језеро у Јути би за пет година могло нестати

СОЛТ ЛЕЈК СИТИ - Велико слано језеро у америчкој држави Јути, смањује се толико да би могло нестати у року од пет година, наводи се у извештају који су објавили истраживачи са Универзитета Бригам Јанг.

"Биолози су забринути да смо на ивици еколошког колапса језера", изјавио је Чад Јамане, регионални директор "Дакс анлимитид", непрофитне организације која чува, обнавља и управља стаништима за птице у Сjеверној Америци, пренео је Сајанс њуз.

Прошле јесени, Велико слано језеро, на чијим обалама је град Солт Лекс Сити, достигло је најнижи ниво од када је почело вођење евиденције. Ниво језера се смањио на скоро шест метара испод дугогодишњег просека, због чега се то највеће слано језеро на западној хемисфери смањило на половину своје историјске површине.

Смањење језера прети да угрози екосистем, ометајуćи миграцију и опстанак 10 милиона птица, укључујуćи патке и гуске. Ловци на патке нису једини који су забринути због Великог сланог језера. Вишедеценијско опадање нивоа језера изазива узбуну код милиона људи који живе у региону. Како се вода повлачи, Солт Лејк Сити, град који је по језеру добио име, као и околне заједнице, суочавају се са мноштвом потенцијалних проблема.

Низак ниво језера и све веćи салинитет прете да поремете економске ослонце као што су пољопривреда, туризам, вађење минерала и улов шкампа. Изложени седименти, такође, могу смањити квалитет ваздуха и тако угрозити јавно здравље.

"То се тиче свих", рекао је Јамане и додао да је језеро на првом месту у мислима сваког становника Јуте. Велико слано језеро у Јути није јединствено. Многа слана језера у свету суочавају се са двоструким ударом: људи узимају више воде из притока које напајају језера, док топлија, сушнија клима значи да је потребно више времена да се она поново напуне.

Слана језера се налазе на свим континентима - од Каспијског мора, највеćег језера на свету, до најмањег, Мртвог мора.

Слана језера су терминална језера - немају дренажу, што значи да из њих не отичу реке. Пошто се обично налазе у сушним пределима која имају мало падавина, слана језера су прва која ćе бити погођена дуготрајним сушама, које су све чешће са климатским променама. У исто време, људи који живе у овим пустињама преусмеравају слатку воду за усеве, домове и индустрију.

Становници преусмеравају воду из потока и река у канале, цевоводе или резервоаре пре него што стигне до језера. А како се језера смањују, њихова концентрација соли расте. Језеро Попо у Боливији које се некада простирало 90 километара у дужину и 32 километра у ширину, сада је слано блато. Аралско језеро у Казахстану и Узбекистану, некада је било четврто по величини језеро на свету. Око 20 до 60 кубних метара воде годишње се издвоји за наводњавање због чега ниво Аралског језера опадне за 20 до 60 центиметара годишње.

Његова запремина се од 1960. смањила за 80 одсто, док је нарасли салинитет, који износи 10,7 процената уништио готово све облике живота у језеру. Највеćе слано језеро у унутрашњости Индије, Слано језеро Самбхар, је у озбиљном паду, као и афричко језеро Чад. Нека слана језера, попут језера Винемука у Невади, пресушила су толико давно - воде које су га "храниле" биле су преусмерене на пољопривредна поља - да је веćина људи заборавила да су икада постојала.

Добра вијест је да становници Јуте још увек имају времена да зауставе или чак преокрену пад нивоа Великог сланог језера користећи мање воде. Смањење употребе воде за пољопривреду и друге ствари за треćину до половине, комбинацијом мера добровољног очувања и промена политике, омогућило би језеру да се напуни довољно да подржи економију региона, екологију и квалитет живота, наводи се у извештају. Ако становници Јуте успеју, Велико слано језеро може бити модел како да се спасу друга слана језера широм света.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана