Велике одлуке америчких шпијуна уз кафу

Борис Ђурић
Велике одлуке америчких шпијуна уз кафу

Одлуке о акцијама које су промијениле живот у неким од најопаснијих и најнасилнијих подручја на свијету доносе се уз кафу у "Старбакс" кафетерији америчких тајних агената у Ленглију.

Ријеч је о једној од најпосјећенијих "Старбакс" кафетерија у САД, гдје на хиљаде аналитичара, агената, економиста и инжењера, географа и картографа, који не могу да живе без кафе, сакупљају обавјештајне податке и покрећу тајне операције у свијету.

Нови шеф "Старбакс" кафетерије имао је одличну идеју како да унаприједи радну праксу. Желио је да конобари напишу имена клијената на њиховим шољицама да би се убрзало чекање у реду и смањила конфузија, као што се ради у осталим "Старбакс" кафетеријама широм свијета. Међутим, ово нису обични клијенти.

То су радници CIA који сваки дан долазе у кафетерију смјештену унутар њиховог штаба у америчкој држави Вајоминг.

- Ми смо зависни од кафе - каже један од агената. Пошто штаб има изузетне безбједносне системе, мало људи иде у град на кафу, већ се углавном сакупљају у кафетерији. То значи да се стварају редови који се протежу и у улазном ходнику.

- Одавање имена путем шољица чини тајне агенте веома нервозним - каже један од неименованих агената који надгледа расподјелу хране и пића у штабу америчких обавјештајаца.

Кафетерија изгледа као и свака "Старбакс" кафетерија, са свијетлим дрвеним столицама и столовима, разним пецивима у витринама и новијом народном музиком.

Шеф кафетерије каже да она има специјалну мисију - да опусти окружење за људе који раде под великим стресом у канцеларијама без прозора и који се не могу играти својим паметним телефонима, јер их прије доласка на посао морају оставити у колима или код куће.

У кафетерији се често могу чути радници како вјежбају своје умијеће причања њемачког, арапског или неког другог језика. У њој се често обављају интервјуи за посао са онима који желе да пређу из једног одјељења у друго, на примјер из одјељења за борбу против тероризма у одјељење за надгледање ширења нуклеарног арсенала. Тако је, на примјер, шеф тима који помогао у хватању Осаме бин Ладена регрутовао свог замјеника у кафетерији.

Током дана највише се пије кафа са укусом ванилије и једе колач са лимуном. Међутим, они који раде до касно у ноћ више воле дупли еспресо и капућино са доста шећера.

- Култура испијања кафе у америчкој војсци је доста присутна и велики дио радника CIA долази управо из војске - објашњава Винс Хјутон из Међународног музеја шпијунаже.  Урбани мит говори да је CIA "Старбакс" једна од најпосјећенијих кафетерија на свијету, јер многи агенти морају да остану будни и активни током проучавања разних докумената. Уколико промаше једну ријеч, то може довести до смрти људи.

У кафетерији, популарно названој Сигурносна кафетерија, ради девет конобара којима се често држе састанци о безбједносним ризицима. Они пролазе кроз ригорозне провјере и интервјуе и сваки пут када долазе и одлазе са посла мора их дочекивати и испратити неки од агената.

У кафетерији се не дијеле поклон картице и друге бенефиције јер званичници Ленглија страхују да подаци са тих картица могу бити виђени и пасти у погрешне руке, што би могло открити идентитет агената.

Они се не могу хвалити пријатељима гдје раде и временом су научили да препознају лица запослених и њихова омиљена пића.

- Ево оног што пије макијато са укусом карамеле, а ту је и жена која воли хладну бијелу кафу - каже једна од конобарица, која не зна шта посјетиоци кафетерије раде. Каже да само зна да им треба кафа и да је то доста од ње.

Популарна у цијелом свијету

Кафа је напитак веома популаран у многим земљама свијета, посебно у јутарњим часовима, јер кратко након конзумације долази до благе нервне стимулације, што појачава будност, узрокује осјећај топлоте, несаницу, убрзан рад срца.

Прапостојбина тог пића налази се у Африци, док је у Европу и свијет стигла преко Арабије. Неки подаци говоре да је кафа поријеклом из данашње југозападне етиопске провинције Кафе, која се налази југозападно од Адис Абебе, јужно од језера Тана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана