Велика царства збрисана са мапе свијета

Приредила: Тања Милаковић
Велика царства збрисана са мапе свијета

Некад моћна царства, која су освајала свијет и владала огромним територијама и милионима људи, као и угледне и напредне државе, нестали су с лица свијета и то недавно, у прошлом вијеку.

Мали број људи сјећа се свих некада великих државних царстава јер су пуштена у заборав. У једном тренутку она су упамћена као нације и по њиховим грађанима који су били приморани да се мијењају током марша времена.

Царство које је познато као Турско трајало је вијековима. Основано је 1300. и постојало све до 1923. године. Током тих 600 година царство је невјероватно расло, од постојећих дијелова на тлу садашње Турске па све преко Русије, Африке и Блиског истока.

Царство је било најмоћније током 16. и 17. вијека. Током свог времена контролисало је велике посједе и било у центру источног и западног свијета. Пратећи његов успјех дошли су и киксеви који су довели до колапса. Послије Другог свјетског рата царство је коначно пропало и дошло је до стварања Турске, која је прогласила независност. Некада моћно Отоманско царство растурено је у нове земље и владавина од 600 година је окончана.

Источна и Западна Њемачка биле су центар многих раздора и политичких контроверзи током 20. вијека. Области су биле подијељене у двије главне идеологије. Године 1990. двије земље су се спојиле у Њемачку, елиминишући злогласне подјеле између њих. Нова, удружена земља добила је суверенитет од четири окупационе силе, које су елиминисале рестрикције постављене за ова два одвојена народа. Двије земље су биле подијељене на првом мјесту због пораза нациста послије Другог свјетског рата и на тај начин, током хладног рата, област је подијељена према савезницима и Совјетима. Сада између њих стоји Берлински зид као симбол пограничне завјесе.

Иако је Тибет још окупиран, он је промијењен послије кинеске инвазије 1950. године. Земља је настала у седмом вијеку, а њени становници живјели су релативно безбједно много вијекова.

Године 1912. династија Кинг престала је да постоји и тако је Тибет прогласио независност, мада га Кина није признала. Сада се, међутим, зове Ксизанг аутономна покрајина Кине.

Занзибар и Тангањика су некада били двије одвојене аутономне земље, које су уједињене 1964. године. Тангањика, која се налази код Индијског океана и Афричких великих језера, одржала је своју независност од Велике Британије. То је трајало само неколико година и тако је Занзибар постао Танзанија.

Танзанија је дио источне Африке коју посјећује на хиљаде туриста сваке године. Подручје има богату историју, са доказима о људској популацији још од прије 20.000 година.

Као двије земље спојене недавно, многи људи се и даље сјећају како је било док су биле одвојене.

Једна од таквих земаља је и Југославија, која је била састављена од шест социјалистичких република. Југославија се некада звала Краљевина Југославија, али је монархија у земљи расформирана и она је преименована у Федеративну Народну Републику Југославију 1942. године. Држава је прошла кроз низ промјена имена током времена, укључујући и назив Социјалистичка Федеративна Република Југославија, како се званично звала све до распада.

СССР је био масивна површина земљишта која је подијељена на 15 нових земаља када је пропао. Колапс се догодио 1991. године  и нове земље које су настале укључивале су и Русију и Украјину. Док је постојао, СССР је био марксистичко-лењинистичка земља која није имала ниједну странку.

Трајала је отприлике од 1922. године па до пада 1991. Михаил Горбачов је посљедњи совјетски лидер, а он је био тај који је на крају подстакао народ да се подијели. Године 1991. пуч је оркестриран, али није успио, због чега је Комунистичка партија забрањена. Горбачов је поднио оставку, а земља је подијељена на нове државе.

Аустроугарско царство растурено је послије пораза у Првом свјетском рату. Обухватало је Аустрију, Мађарску, као и дио Чешке, Италије, Пољске и Румуније. Данас није остало ништа од некада моћног царства, осим за земље које су послије настале. Да земља није била поражена у Првом свјетском рату, ко зна шта би се десило.

Једна од великих земаља са пуно моћи и утицаја била је Чехословачка. То је била суверена држава и постојала је од 1918. године до 1993. када је распуштена, а то је учињено врло мирно, и подијељена је на двије нове земље: Чешку и Словачку. Прије него што је подијељена на двије земље, она је мирно уклонила своју владу, а Комунистички покрет је осујећен на другом мјесту. Године 1993. подијељена је на двије поменуте земље.

Многи људи још не знају како да зову Бурму. Званично, Бурма је промијенила име у Мјанмар, али доста земаља не признаје ову промјену. Иако се промјена десила још 1989. године, многе земље, као што су САД, и даље земљу зову Бурма.

Дом за богате и за оне који желе фасцинантан поглед, Њуфаундленд је покрајина коју многи желе да посјете, а многи су и изненађени сазнањем да је то некада била земља одвојена од Канаде. Прије него што се припојила Канади, била је британска колонија. Док је била самостална, имала је владу и законе. Област има богату историју и многи уживају у посјети овој покрајини из туристичких разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана