Већина Европљана вјерује да су климатске политике извор привредног раста

Танјуг
Foto: arhiva

ЛУКСЕМБУРГ/БЕОГРАД - Према Анкети о клими које је спровела Европска инвестициона банка за 2021-2022. годину, 56 одсто Европљана вјерује да су климатске политике извор привредног раста, док 66 одсто њих сматра да ће климатске промијене и 2050. године представљати озбиљан проблем.

. Када је ријеч о увјерењу Европљана да ће сузбијање климатских промјена имати позитиван утицај на привредни раст, истраживање показује да је то у складу са перцепцијом Американаца и Британаца (57 одсто), док су Кинези оптимистичнији (67 одсто).

Већина Европљана (61 одсто) верује да ће се квалитет њиховог живота побољшати, јер ће им свакодневни живот бити лакши, а очекују позитиван утицај и на храну и здравље. Међутим, две трећине (62 одсто) Европљана предвиђа да ће са зеленом транзицијом њихова куповна моћ опасти, као и да ће имати утицај на њихова радна мјеста.

Такође, 50 одсто Европљана сматра да ће мере које се односе на решавање климатске кризе имати позитиван утицај на стопу запослености, отварајући више радних мјеста него што ће их укинути. Ипак, резултати детаљнијег посматрања показују да већина становника земаља на истоку ЕУ има песимистичан став о утицају климатских политика на тржиште рада: 55 одсто се плаши да ће укинути више радних места него што ће их отворити.

Насупрот томе, 60 одсто становника земаља на западу ЕУ сматра да ће те оне ипак отворити више радних мјеста него обрнуто. Такође, млади Европљани су нарочито забринути у погледу одрживости својих послова: готово половина испитаника старости 20-29 година (44 одсто) плаши се да ће изгубити радно место јер неће бити усклађено са мерама против климатских промена (19 процентних поена изнад ЕУ просека од 25 одстдо). Та забринутост је још очигледнија код Кинеза (45 одсто), Американаца (32 одсто) и Британаца (31 одсто), наводи ЕИБ у саопштењу. Испитаници из Европе навели су да климатске промијене представљају претњу њиховом месту пребивалишта

. На питање о дугорочном утицају климатске кризе, трећина становника ЕУ (29 одсто) очекује да ће морати да се пресели у други регион или у другу земљу. Тога се више плаше испитаници старости 20-29 година, од којих је половина (50 одсто) изразила забринутост у погледу могућности да ће морати да се преселе због климатских проблема. Потпредседник ЕИБ Амброаз Фајол рекао је да већина Европљана види зелену транзицију као прилику за унапређење квалитета свог живота и отварање нових радних места.

Истовремено, они су забринути због дугорочних последица климатских промена по њих као појединце и по друштво у целини, додао је он. Европљани су мишљења да ће се у наредних 20 година појединци све више опредељивати за промене у начину живота којима се смањује емисија угљеника.

Трећина испитаника (32 одсто) верује да за 20 година већина људи више неће поседовати аутомобил, а 63 одсто њих је навело да мисли да ће већина људи радити од куће како би допринели борби против климатских промена. Коначно, трећина (36 одсто) сматра да ће већина људи прећи на биљну исхрану, а 48 одсто предвиђа да ће се сваком појединцу доделити енергетска квота.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана