Вечерас почиње Рош Хашана: Срећна 5775. година!

Танјуг
Вечерас почиње Рош Хашана: Срећна 5775. година!

"Рош Хашана, у преводу 'глава године',почиње првог дана мјесеца Тишри, што је по Грегоријанском календару обично у септембру", рекла је Танјугу Ива Рајевић из Јеврејске општине Београд. Она је навела да Рош Хашана траје два дана, а да почиње увече јер је јеврејски календар лунарни, односно, дан почиње увече и увече се завршава.

Рош Хашана заједно са Јом кипуром разликује се од осталих празника по атмосфери озбиљности. Десет дана између та два празника називају се "јамим нораим" (страшни дани) на које, по вјеровању, људска заједница излази пред "небески суд".


На Рош Хашана, човјек жели да се ослободи душевних тегоба како би у нову годину ушао очишћен од греха. Отуда обичај да се на први дан празника иде на обалу ријеке или мора, и да се греси симболично баце у воду. Тај обичај се назива Ташлих.

"У јеврејској традицији, Рош Хашана није вријеме веселих прослава, већ покушавамо да видимо шта смо прошле године лоше урадили да би то могли да поправимо и да будемо бољи у Новој години", рекла је Рајевић, наводећи да ће то бити 5775. година. Како је обијаснила, Нова година рачуна се од постанка самог свијета, а Рош Хашана симболизује настанак свијета по Тори.

Током празника једу се јабуке и мед који симболизују слатку Нову годину, каже Рајевић и додаје да се празника честита поздравом "Шана това", што значи добру годину вам желим, или "Шана това ве метука" - добру и слатку годину вам желим.

Новогодишња трпеза тако треба да садржи нешто слатко - да би цијела година била слатка. Не служи се ништа кисело, горко, ни љуто. Једе се риба са главом или јагњећа глава да би година била целовита. Основна молитва на празник Рош Хашана гласи: "Упиши нас у књигу живота".

Рош Хашана традиционално представља једно од четири "означавања Нове године" која су одређивала различите године у различите сврхе и нова година је за људе, животиње и правне послове, али и дан који одређује почетак рачунања календарске године.

Рош Хашана, као и други јеврејски празници, представља дан одмора, а обиљежава се дувањем у шофар, стари музицки инструмент који се прави од овнујског рога, што симболично треба да изазове буђења слушалаца из "дремежа" и упозоравање на "долазећи судњи дан".

Историјски гледано, у стара времена је почетак јеврејске године био у јесен и коинцидирао је са почетком пољопривредне године. Јеврејска година је пратила сезоне сетви, раста и жетви кукуруза и осталих житарица, у складу са постојећим кишним периодима, као и сезоне узгоја и брања воћа. У односу на њу успостављен је и редосљед слављења других великих пољопривредних празника и прослава у току саме календарске године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана