Ватикански архив:Папа Пије Дванаести знао за Холокауст

Срна
Ватикански архив:Папа Пије Дванаести знао за Холокауст

БЕОГРАД - Њемачки историчари дошли су до докумената који показују да је папа Пије Дванаести редовно добијао извјештаје о масовном убијању Јевреја за вријеме Холокауста и знао за нацистичке злочине, али их је прећутао, пише израелски "Харец".

Њемачки истраживачи који су имали увид у документе из недавно отвореног ватиканског архива кажу да су блиски сарадници папе Пија Дванаестог, дијелом из антисемитских побуда, тврдили да Јевреји преувеличавају размјере злочина за вријеме Холокауста иако је папа редовно добијао извјештаје о масовном убијању.

Архив је у марту отворен за истраживаче, али им је приступ убрзо ограничен због епидемије вируса корона у Италији.

Њемачки историчари који су успјели да истраже један број докумената, објавили су своја прва запажања у једном њемачком недјељнику.

Истраживачи су закључили да је Римо-католичка црква знала за Холокауст много прије него што је то признала, те да је намјерно прикривала документе, који би јој нарушили углед откривајући њено поступање за вријеме Другог свјетског рата.

Тим њемачких историчара предвођен професором Хубертом Вулфом, стручњаком за католичку цркву са Универзитета у Минстеру, имао је током једне седмице почетком марта увид у поједине документе из ватиканског архива.

Прегледали су странице које представљају само мали дио папира из архива који је отворен по налогу садашњег папе Фрање и закључили да је Пије Дванаести још 1942. године знао све детаље о прогону и злочинима над Јеврејима.

Један од пронађених докумената је и писмо које су САД послале Ватикану 27. септембра 1942. године, а које садржи детаљан извјештај о масовном убијању Јевреја широм окупиране Пољске.

Ријеч је о извјештају Јеврејске агенције за Палестину у Женеви, који је Ватикану прослиједио Мајрон Чарлс Тејлор, лични изасланик америчког предсједника Теодора Рузвелта.

Њемачки историчари су пронашли доказ да је папа Пије извјештај прочитао истог дана када га је и добио.

Извјештај говори о уништавању варшавског гета током којег су многи Јевреји, без обзира на пол и старост, били одвођени у логоре и стријељани.

У извјештају се посебно напомиње и убиство 50.000 људи у Лавову, који се данас налази у Украјини, а у то вријеме је био дио Пољске, као и да је 100.000 људи убијено у Варшави, уз констатацију да ни на истоку Пољске више нема живих Јевреја.

Папа Пије је из извјештаја могао да сазна и да су Јевреји из Њемачке, Белгије, Холандије и Словачке одвођени у источну Европу и убијани.

Папа Пије Дванаести, чије је свјетовно име било Еуђенио Пачели, био је државни секретар Ватикана прије него што је 1939. године постао папа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана