Узрок Хаванског синдрома је електромагнетна енергија?

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ВАШИНГТО - Око 1.000 америчких дипломата и обавјештајних службеника погођених мистериозном болешћу познатом као “Хавански синдром” можда су били на мети импулса електромагнетне енергије, закључено је у извјештају научних стручњака који раде за америчке обавештајне службе.

"Пулсна електромагнетна енергија, посебно у опсегу радиофреквенција, уверљиво објашњава бол у ушима, вртоглавицу и друге симптоме неких од оних који пате од болести о којима су први пут извјестиле америчке дипломате у главном граду Кубе 2016. године", саопштила је америчка влада. Наиме, већ дуже вријеме постоји спорна дебата о томе да ли су симптоми који погађају америчко особље широм свијета узроковани неком врстом уређаја или су психолошке природе, наводи ББЦ.

Међутим, у најновијем извјештају експертске комисије америчке обавјештајне заједнице се наводи да су симптоми “прави и уверљиви” и да су можда узроковани спољним извором. Најновија студија је испитала више од 1.000 повјерљивих докумената и интервјуисала сведоке како би се фокусирала на групу људи који пате од одређеног скупа симптома.

Закључено је да се овај скуп случајева не може објаснити еколошким или медицинским условима, и да би могао бити узрокован неком врстом спољног извора или уређаја. “Неколико аспеката овог јединственог неуросензорног синдрома говори да је мало вјероватно да је узрокован функционалним неуролошким поремећајем”, саопштила је та комисија, додајући да све указује на “спољни стимуланс” или извор.

Студија је открила да импулсна електромагнетна енергија, посебно у радиофреквенцијском опсегу, “вјероватно објашњава” основне карактеристике, али да и даље постоје "празнине у информацијама".

Закључено је да би нестандардне антене могле да имају ефекта на људско тијело, и да би такав један извор могао бити скривен и захтјевати само умјерену снагу, као и да може да путује кроз ваздух и кроз зидове зграда. У најновијем извјештају се, међутим, није улазило у одговорност и у то ко би могао да стоји иза такве активности. Почев од Хаване и 2016. године, амерички обавештајци и дипломате почели су да се жале на низ необичних симптома.

Њихове тврдње су, међутим, у почетку углавном биле одбачене унутар владе, али су посљедњих година, они озбиљније схваћени и охрабрени су да пријаве сличне симптоме. Све то је довело до поплаве ових случајева, чији је број порастао на најмање хиљаду у целом свету. Случајеви су пријављени у Русији, Кини, Таџикистану и неким афричким земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана