Узимају стероиде за зрелији изглед

Приредио: Миленко Киндл
Узимају стероиде за зрелији изглед

Око 900 дјевојчица у Бангладешу, од којих неке имају тек 12 година, жртве су сурове трговине људима и принуђене су да раде као проститутке у јавним кућама широм ове јужноазијске земље.

Да би биле привлачније муштеријама које воле "облине", већина њих користи веома штетан стероид "орадексон", од којег се убрзано гоје, расту им груди и дјелују здравије. Истина је, међутим, много суровија: Посљедице узимања ових стероида су дијабетес, повишен крвни притисак, осип, пад имунитета и, у неким случајевима - смрт.

- Велика је разлика између мог данашњег изгледа и неухрањеног изгледа из времена када сам била млађа. Здравија сам него што сам била раније, а и спремна сам да служим много муштерија током дана. Понекад и до 15 - каже 17-годишња проститутка Хаши из града Кандапарија, која је на проституцију приморана када је имала десет година.

Потражња за проституткама у сталном је порасту у Бангладешу, што је снизило цијену сексуалних услуга до чак 50 така, па су многе проститутке принуђене да користе стероиде попут "орадексона" да би биле привлачније.

Овај стероид, познат и под именом "дексаметазон", користи се у лијечењу алергија код људи, али и за товљење стоке.

Све почиње тако што управнице јавних кућа ("сардарни", како их зову у Бангладешу) приморавају дјевојчице да узимају стероиде како би привукле више муштерија, а касније оне почну саме да их узимају, јер им доносе веће приходе и омогућавају да плате рачуне.

- Моја "сардарни" ме натјерала да узмем таблету. Тукла ме је и није хтјела да ми даје храну. Пријетила ми је и стално ме је подсјећала на моје дугове - каже Хаши.

 Хаши има четворогодишњег сина који живи с рођацима и којег није видјела двије године.

- Муштерије у овом борделу увијек траже здраве дјевојке. Зато узимам "орадексон". Потребне су ми муштерије да бих платила рачуне и дугове. Ако једног дана немам муштерија, сљедећег нећу имати шта да једем. А вољела бих да уштедим нешто новца и за свог сина - каже Хаши.

Слична је судбина већине тинејџерки-сексуалних радница у Кандапарију (познатих и под именом "чукри"), које њихове сиромашне породице из руралних дијелова земље продају подводачима за 20.000 така (око 245 долара), послије чега су приморане на живот сексуалних радница.

- "Орадексон" је лијек који може да спаси живот, али и да га уништи ако га користе сексуалне раднице у сиромашним земљама - каже адвокат и борац за људска права Шипра Говшами.

 Неписменост

Многе од ових дјевојака у борделима проведу године, а због неписмености и не сазнају да ли су им дугови отплаћени нити која су им права. Неке дјевојке послије одређеног броја година проведених у борделу добију право да оду кући, али ипак бирају да остану, јер су навукле срамоту у конзервативном друштву у Бангладешу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана