Узбудљиво откриће на холандским обалама: Откривен Калигулин и Кладудијев логор

national geographic
Foto: принтскрин

На сјеверу Холандије, око 30 километара од Амстердама, археолози су открили велико римско утврђење. Вјерује се да су у питању остаци војног логора који је коришћен током освајања Британије 43. године. Римска легија која је бројала "неколико хиљада" војника спремних за борбу била је стационирана на обалама Оер-ИЈ. С обзиром на величину и позицију утврђења, археолози вјерују да је имало кључну улогу у овој успешној инвазији.

Археолог, др Арјен Босман каже да докази сугеришу да је у питању Велсен, или Флевум на латинском, који је био најсјевернија тврђава у царству изграђена да држи германска племена на безбједној удаљености, док су се римске снаге припремале да пређу из Француске на јужне плаже Енглеске.

Вјерује се да је утврђени логор подигао Калигула (од 12. до 41. године наше ере) током - како се касније испоставило - неуспјешног покушај да заузме Британију око 40. године наше ере, али га је потом успешно развио и искористио његов насљедник Клаудије за свој поход 43. године нове ере.

"Сигурно знамо да је Калигула био у Холандији јер на буради за вино постоје његови иницијали, што сугерише да потичу са царског двора. Калигула је овде припремао инвазију на Енглеску – са циљем да у освајањима достигне Јулија Цезара. Није завршио посао јер је убијен 41. године наше ере, а Клаудије је наставио тамо гдје је он стао 43. године", рекао је Босман.

Археолози су пронашли дрвене даске испод капије тврђаве које датирају из периода непосредно прије инвазије на Енглеску.

Клаудијеве снаге искрцале су се у Кенту и до љета 43. године цар је био довољно самоувјерен да крене даље, да би тријумфално ушао Камулодунум (Колчестер). У року од три године, Римљани су полагали право на цијелу Британију као део свог царства.

Прве доказе о римском утврђењу у Велсену, у Холандији, открили су 1945. школарци који су пронашли крхотине грнчарије у напуштеном њемачком противтенковском рову.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана