Уз помоћ камера и звукова тјера дивље животиње из свог дворишта

Танјуг
Foto: Принтскрин

ЛОНДОН- Британац Џејмс Милворд из енглеског округа Сари је уз помоћ технологије осмислио начин како да отјера лисице и јазавце из дворишта, пошто му ове животиње редовно праве штету.

Он је камере за надзор повезао са уређајем који емитује звукове са високим фреквенцијама.

Потом је у систем убацио стотине фотографија преко којих систем препознаје ноћне сметње и потом емитује звукове када примијети ове животиње.

Милворд каже да можда све то звучи "шашаво", али систем који је назвао "Фурбинатор 3000" помаже да у његовом дворишту више нема јазаваца и лисица.

Штеловање камера да препозна штеточине није било лако, додаје он.

"У почетку, систем је препознавао јазавца као да је кишобран. Потом сам даље подешавао, па је личио на судоперу или медвjеда. Није баш било успјешно", појаснио је Милворд.

Онда је убацио фотографије животиња и уз помоћ система вјештачке интелигенције уређај је прорадио.

Камера је уочила јазавца, а онда се активирао звук високе фреквенције, па је нежељени гост побјегао, након чега је двориште Милворда постало поново безбједно мјесто за његову децу.

Међутим, унтрасонични уређаји за терање животиња наилазе на отпор појединих група за права животиња.

Краљевско удружење за спречавање окрутности према животињама (РСПЦА) је имало примедбу.

"Јачина звукова које производе ултрасонични уређаји ће вјероватно бити одбојни за неке животиње, потенцијално им изазивајући нелагоду, страх или страх, тешко је предвидјети како ће која животиња појединачно реаговати", навели су из РСПЦА.

Милворд је рекао да "схвата важност да се живи у хармонији са природом", али је нагласио да је само желео да нађе хумани начин да заштити двоје мале дjеце од хаоса које оставе лисице и јазавци, а истовремено и да сачува своју башту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана