Уз добар бар и музику лакше се подноси рат

Тања Милаковић
Уз добар бар и музику лакше се подноси рат

Дамаск - Иако признаје да је било ризично отворити бар у Дамаску усред сиријског грађанског рата, Жан-Лик Дитион каже да му је сада драго што је његов локал постао омиљено мјесто за изласке међу Сиријцима, који траже предах од страхота са којима живе већ скоро 20 мјесеци.

- Кад сам дошао у Сирију, заљубио сам се у ову земљу и народ и био сам срећан што сам могао да радим ту - каже овај 28-годишњи Француз који је заједно са братом Жан-Пјером у фебруару ове године отворио популарни “Пјур лаунџ клуб”.

Како сам каже, у Сирију је стигао 2007. године и зарађивао је доста добро као експерт за специјалне ефекте током снимања филмова и реклама, све док у марту 2011. године није избила побуна против режима Башара ал-Асада, наводи АФП.

- Тада су изненада отказани сви наши уговори и остао сам без посла, тако да смо одлучили да отворимо бар - каже Дитион. Он додаје да су он и брат очекивали да ће побуна трајати неколико мјесеци и да неће прерасти у оружани сукоб.

- Очигледно смо погријешили - каже Дитион.

“Пјур лаунџ” се налази у старом језгру Дамаска насељеном претежно хришћанима, а његово уређење коштало је 120.000 долара.

Према Дитионовим ријечима, он и брат су жељели да направе чисто, младалачко, свјеже мјесто гдје ће и жене моћи да се опусте.

Ово није једини бар отворен у посљедњих годину и по, мада нису сви успјели да опстану уз свакодневно насиље. Ноћни клубови “Зодијак” и “Тао бар”, чија је изградња коштала пет милиона долара, затворени су три мјесеца по отварању.

На прсте се могу набројати клубови који раде у Дамаску, некадашњем центру богатог и разноликог ноћног живота: ту су “808 клуб”, “Бек дор”, “Вајт енд Тини бар” који организује ноћи салсе, али и њихови власници се жале на слабу посјећеност.

- Наш бар је у почетку радио сјајно, долазили су углавном млађи богатији људи, али како су мјесеци пролазили, већина њих је напустила Дамаск и отишла у Бејрут или другдје. Мислили смо да ћемо вратити уложени новац за годину, али смо погријешили - каже Дитион.

Сада већина гостију потиче из сиријске средње класе.

- Углавном су то људи старости између 20 и 35 година који желе да се опусте и забораве на рат. Просјечно имамо око 50 гостију, а викендом дође и стотинак - каже Дитион.

Он додаје да је музика добра и да људи воле да се опусте и играју, пиво кошта око 310 сиријских фунти (четири долара), а алкохолна пића око пет долара.

Оптерећен ратом и све већим сиромаштвом, просјечан Сиријац излази све рјеђе, али ипак воли да са женом или дјевојком дође у ресторан.

- Долазимо овдје зато што волимо живот и желимо да искористимо сваки тренутак - каже Елијас Хана, 27-годишњи инжењер који често долази у “Лаунџ”.

Он каже да је прије два мјесеца био очевидац једног напада, што га је много потресло.

- Онда сам почео да долазим у “Пјур лаунџ” и осјећам се боље - додао је Хана.

Иако зарада није велика због рата, Дитион каже да није на губитку. Он, ипак, додаје да не зна колико ће још остати у Дамаску и да ће отићи само ако живот у граду постане неподношљив.

- Раније смо обилазили све дијелове земље, али сада је чак немогуће отићи на периферију престонице. Ако рат погоди Дамаск и све стане, покупићу своје ствари и отићи. То би била штета јер много волим овај град - каже Дитион.

Грађански рат

Грађански рат у Сирији води се од прољећа 2011. између владе предсједника Башара ал-Асада на једној, и побуњеника који настоје да свргну њега и владајућу странку, на другој страни. Сукоб је почео као серија демонстрација инспирисаних тзв. арапским прољећем, односно протестима опозиције који су довели до смјене вишедеценијских режима у Тунису и Египту. Настојање сиријских власти да демонстрације угуше уз помоћ војске је, пак, довело до ескалације насиља, а групе демонстраната су се од љета 2011. наоружале и организовале у тзв. Слободну сиријску војску с базама у сусједним државама која против режима води герилски рат.

Према подацима Опсерваторије за заштиту људских права, од марта прошле године, када су почели сукоби у Сирији, у тој земљи погинуло је више од 36.000 људи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана