Уругвај продаје грам дроге за долар

Тања Шикањић
Уругвај продаје грам дроге за долар

Уругвајска држава ће до средине идуће године започети са легалном продајом марихуане и то по цијени од једног америчког долара за грам.

Вијест о томе објавио је уругвајски дневник "Ел паис", цитирајући државног функционера за фармацеутско тржиште Јулија Калсаду.

Он је рекао да коначна реализација иницијативе коју је својевремено започео предсједник Хозе Мухика треба кренути у другој половини 2014. године.

Предложена цијена много је мања од оне за коју се марихуана продаје у терапеутске сврхе у неким савезним државама у САД, а Калсадо је објаснио и да је та количина марихуане довољна за "један већи или два мања" џоинта.

Усвајањем ове мјере, Уругвај би постао прва земља Јужне Америке која се одлучила да легализује и усвоји низ правила за производњу, дистрибуцију и продају марихуане одраслим лицима, сматрајући да легализација неких врста наркотика може да буде добро оружје у борби против насиља међу нарко-картелима, које потреса већи дио региона.

- Нелегално тржиште је веома ризично и нуди лош квалитет. Држава ће обезбиједити безбједне начине за куповину квалитетних производа и, што је још важније, по стандардним цијенама - казао је Калсада.

Ријеч је о идеји предсједника Мухике којом би се, тврди он, уништило илегално тржиште кријумчара.

Приједлог је прошао доњи дом уругвајског Конгреса и чека расправу у Сенату.

Уругвајци би према предложеном закону смјели да конзумирају марихуану и узгајају до шест биљака код куће, набављају "траву" учлањењем у посебне клубове.

Према приједлогу закона, организације би могле да имају највише 99 биљака, а свака одрасла особа могла би да купи марихуану у апотекама или продавницама, уз ограничење од 40 грама мјесечно по особи од лиценциране апотеке.

Но циљ није од Уругваја створити нови Амстердам и на тај начин подебљати приход од туризма. Наиме, закон се неће односити на странце.

Закон, који је прихваћен у доњем дому након 14-часовне усијане дебате, прво је наишао на снажну критику. Према једној анкети спроведеној у августу ове године 63 одсто грађана је против, а опоненти тврде да ће због тога порасти конзумација. Но присталице новог закона тврде како је забрана узрок више проблема - у облику организованог криминала и тајне конзумације.

Прошле године легализацију су изгласале савезне државе Колорадо и Вашингтон на референдуму. Реформатори хвале овај потез према рушењу табуа.

Окрећу се, кажу, експериментисању са алтернативним политикама. На тај начин, истичу, политика везана за тај наркотик одређиваће се на основу доказа, а не догме.

Наиме, конзумација марихуане висока је у земљи, а на овај би се начин спријечио профит за организовани криминал јер би само држава смјела да продаје марихуану.

Према садашњем уругвајском закону, посједовање марихуане за личну употребу је дозвољено, али је на судијама да одлуче која се количина уклапа у ту дефиницију.

Посланик Себастијан Сабини истиче да се предложеним законом не промовише конзумирање марихуане, већ да се оно само регулише.

Сабини истиче да се из илегалног бизниса са дрогом финансирају организовани криминал, трафикинг људи, кријумчарење оружја и прање новца.

Копенхаген

Скупштина града Копенхагена изгласала је прошле године иницијативу да тај град постане пробно мјесто за слободну продају хашиша у радњама под контролом градских власти.

Мотив за ту одлуку је жеља градских власти да блокирају један од важних извора зараде дилера дроге.

Интересантно је да је Копенхаген почео са овим пилот-пројектом у вријеме када холандски градови почињу да забрањују слободну продају наркотика у такозваним кофи-шоповима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана