Упознајте посљедње мјесто на свијету гдје владају жене

Aгенције
Упознајте посљедње мјесто на свијету гдје владају жене

У 2012. години скоро милион и по туриста посјетило је језеро Лугу, три пута више него у току протекле године. Језеро се налази у подножју Хималаја, а знак на улазу каже: ‚‚Добро дошли на језеро Лугу. Добро дошли у краљевство жена.''

Језеро Лугу је постојбина Мосуа, етничке мањине која броји 40,000 људи и која је једна од посљедњих матријархалних заједница на свијету. Лугу се налази између провинција Сичуан и Јунан и дуго је био одвојен од остатка свијета. До њега је водила само једна кршевита стаза, а тек прије 10 година становници су добили електричну енергију.  

Пораст туриста донио је велике промјене у култури Мосуа. У 2012. години скоро милион и по туриста посјетило је језеро Лугу, три пута више него у току протекле године. Побољшање инфраструктуре учинило је језеро доста приступачнијим: други пут отворен је 2012, а ове године биће завршен и аеродром.

Кључни разлог због којег људи долазе је да би видјели ‚‚Краљевство жена''.  

- Мосуанцима су једно жене насљедници -  каже Ла Цјер (51), најстарија од својих сестара, која је постала глава куће када јој је мајка умрла.  

Обучена у дугу памучну сукњу до земље и у црвени ткани шешир, она објашњава да њене сестре доприносе домаћинству тако што раде у граду. Остали чланови породице живе код куће. ‚‚Жене су поузданије од мушкараца'', каже Ла, ‚‚Ми рађамо дјецу, ми их одгајамо и ми служимо породицу. Нема потребе да нам мушкарци помажу.''  

Жене овде имају све сексуалне слободе. Мушкарци и жене не улазе у моногамне везе до краја живота. Радије имају ‚‚шетајуће бракове'' у којима мушкарац увече дошета у женину собу, а ујутру се врати у кућу своје мајке. Дјеца рођена из ових заједница припадају мајци.  

Историјски, ово је довело да погрешног гледања на Мосуанце од стране кинеских власти, које су хтјеле да одбаце ову мањину као варварску и означе ову културу заосталом. У Луошуију, језерском селу које је најпосјећеније од стране туриста, постоји црвено освјетљена улица у којој се налазе проститутке обучене у ношњу Мосуанки.  

- Из феминистичке перспективе, не постоји ‚‚жиг невиности'', што значи да овдје није срамота што жена има секс – каже Ајлин Велш, антрополог на Универзитету у Сиднеју, који је дуго проучавао ову област.  

Ово је област у којој нема напуштених жена и напуштене дјеце, развода, копилади која проводе живот у патњи, а нема ни удовица. Ипак, ово друштво није у потпуности матријархално – мушкарци имају политичку моћ. Туризам је од виталне важности за развој Лугу језера. Ху Шунфа (42), возач таксија, који је раније био рибар, каже:  

- Када сам имао 20 година, људи су једва прехрањивали своје породице, а дјеца нису имала одјећу. Школовање да не помињем. Данас је 80 одсто породица укључено у туризам и зарада је добра. Многе породице допустиле су својим синовима да управљају чамцима за туристе или ћеркама да плешу за њих.  

Хуова жена, са којом након ‚‚шетајућег брака'', ипак, живи заједно, отворила је гостионицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана