Упознајте наредну генерацију европских краљица

Срна
Упознајте наредну генерацију европских краљица

Посматрачима краљевских кућа може се то чинити као необичан концепт, јер су живјели уз краљицу као британску шефицу државе више од 70 година, али Уједињено Краљевство неће имати женског монарха барем три генерације.

Након владавине краља Чарлса II на реду су принц Вилијам и принц Џорџ. То је у потпуној супротности с четири монархије које би требале имати краљицу на престу - Белгија, Холандија, Шпанија и Шведска. Али ко су те будуће краљице и за шта ће се залагати као припаднице генерације З? Представио их је "Вогуе".

Принцеза Катарина-Амалија од Низоземске

Принцеза Катарина-Амалија  насљедница је низоземског престо и најстарија је од три кћери краља Вилема-Александера  и краљице Максиме. Необично, монархију у Низоземској углавном су водиле жене. Три краљице владале су заредом од 1890. до 2013. године, када је Катаринин отац постао краљ.

За разлику од својих родитеља, који су починили прегршт жалосних гафова (укључујући одлазак на одмор у Грчку током карантине због Ковида), чини се да је Катарина-Амалија потпуна супротност. Примјер: одбила је своје право на годишњу краљевску апанажу кад је навршила 18 година, наводно зато што као студент (студира политику, психологију, право и економију на Универзитету у Амстердаму) није "активна" краљевска особа, али заправо зато што се чинило погрешним током кризе трошкова живота.

Слично као и принц Виллијам у Уједињеном Краљевству, принцеза жели имати нормално универзитетско искуство и живјела је у заједничком дому с другим студентима све док јој криминална група није запријетила отмицом. Похађала је и државну основну школу, а чак је током љетних празника радила у бару на плажи у Хагу.

Попут многих припадница генерације З, искрено је проговорила о менталном здрављу, откривши да понекад посјећује терапеута, а иако није давала коментаре о томе, била је у средишту новог закона који јамчи да би се LGBTQIA+ чланови краљевске породице могли удати за оног кога одаберу а да притом не изгубе своје право на престо.

Принцеза Елизабет од Белгије

Принцеза Елизабет  ући ће у историју када се попне на прeсто као прва краљица ове земље. Деценију прије њеног рођења примогенитура је промијењена, како би се омогућило женско насљеђивање, а она ће бити први монарх који ће то користити. Да се то није промијенило, њен млађи брат, принц Габријел, био би сљедећи краљ.

Ова 22-годишњакиња је најстарија кћерка краља Алберта II и краљице Паоле, а осим принца Габријела, има и другог млађег брата, принца Емануела. Своје формативне године провела је у Бриселу, а потом је похађала "Hippie Hogwarts - UWC Atlantic College" у Велсу. Након завршетка школовања годину је похађала војну обуку на Краљевској војној академији у Бриселу, слиједећи стопе осталих престолонасљедника. Сада студира на "Lincoln'c Collegeu на Универзитету Оксфорд", гдје је чланица веслачке екипе.

Она је самоувјерени јавни говорник, након што је имала много праксе: први говор одржала је у доби од девет година, када је отворила дјечију болницу названу њеним именом. Такође постаје све препознатљивија по својим модним одабирима. Постоје извјештаји о ефекту Елизабет у Белгији, гдје њени фанови хрле купити оно што она носи, упоређујући је с принцезом од Велса.

Посљедњих година Белгија се, као и многе друге западне нације, морала суочити са својом колонијалном прошлошћу. Како ће принцеза одлучити признати и извинити се за белгијску колонијалну улогу, остаје да се види, али биће то од кључне важности за њену репутацију и код куће и на свјетској сцени.

Принцеза Леонор од Шпаније

Свијет је прошлих седмица захватила такозвана Леонорманија, након што је насљедница шпанског пријестоља навршила 18 година. Најстарија од двију кћерки краља Фелипеа и краљице Летиције, принцеза Леонор брзо постаје национална опсесија, што подразумијева детаљну анализу сваког њеног модног одабира (као и потенцијалног момка).

То је у супротности с њеним помно чуваним дјетињством, током којег се врло мало појављивала у јавности. Након похађања основне школе у Барселони преселила се у Велс, како би завршила образовање на "UWC Atlantic " (истој школи као принцеза Елизабет од Белгије), гдје је дипломирала ове године. Сада је уписала војну академију која ће трајати три године.

Уочи свог 18. рођендана додијелила је своје прве Награде принцезе од Астурије, успјевши дјеловати неимпресионирано при сусрету с холивудском иконом Мерил Стрип и јапанским писцем Харукијем Муракамијем.

Баш као и њен отац, Леонор ће се хтјети дистанцирати од финансијских скандала свог дједа, бившег краља Хуана Карлоса, који су такође укључивали њену тетку и ујака, а одвијали су се у стилу теленовела у Шпанији током посљедње деценије. Умјесто тога, угледаће се на своју мајку и баку, вољену краљицу Софију, чију је елеганцију већ очито наслиједила.

Што се тиче политике, један проблем с којим ће се можда морати директно суочити јесте ширење каталонског сепаратизма - против којег је њен отац иступио у јавности 2020. године, због чега је био критизиран.

Принцеза Викторија од Шведске (и принцеза Естеле)

Данас 46-годишња принцеза Викторија  још је једна припадница краљевске породице у Европи која је имала користи од модернизације примогенитуре. Наиме, по рођењу је била друга у реду за шведски престо, а промјеном уставних закона прескочила је свог млађег брата, принца Карла Филипа. Била је то контроверзна одлука јер се њен отац, краљ Карл XVI Густаф, успротивио тој промјени - не зато што није желио да га наслиједи кћерка, већ због своје симпатије према сину, који је изненада лишен статуса престолонслијдника.

У Шведској монарх има још мању улогу у јавном животу него у Великој Британији и као такав краљ Карл XVI Густаф углавном се држао подаље од свјетла рефлектора. Викторија је била искренија о свом приватном животу и отворено говорила о својој борби с анорексијом 90-их година. Говорећи о свом искуству 2002. године, рекла је сљедеће: "Ја, Викторија, нисам постојала. Чинило ми се да све у мом животу и око мене контролишу други. Једина ствар коју сам могла контролисати била је храна коју сам стављала у себе".

Попут принца Херија, стала је у одбрану свог садашњег супруга, бившег личног тренера Данијела Вестеринга, када се њихова веза нашла под повећалом. Коментари у шведској штампи доводили су у питање прикладност њихове везе, па је Викторија иступила против тога.

Њихова 11-годишња кћи, принцеза Естеле, сљедећа је у реду за престо након своје мајке. И она је профитирала од промјене закона, јер има млађег брата, принца Оскара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана