Уносан бизнис продајом патриотских сатова

Blic
Уносан бизнис продајом патриотских сатова

"Понос сваког Србина!" "Херој! Генерал Анте Готовина". "Ој свијетла мајска зоро, мајко наша Црна Горо..." Под овим слоганима, једна швајцарска фирма успјешно продаје Србима, Хрватима и Црногорцима широм свијета сатове са јаком патриотском нотом у дизајну.

Цијена: од 79 до 89 евра, плус поштарина. "Невиђена љепота и апсолутни уникат!", слоган је под којим се рекламирају сва три сата.  

"Хрватски сат" је најпровокативнији јер носи лик злогласног Анте Готовине, који је недавно пред Хашким трибуналом ослобођен оптужбе за ратне злочине над Србима у Хрватској. Разлике у рекламирању српског и хрватског сата су само језичке: пречник је "промјер", каиш је "ремен", гаранција је "јамство". Само је цијена иста - 79 евра.  

Иако би се на српском сату могао очекивати лик Ратка Младића, то се, на срећу, није догодило, већ је стављен српски грб и натпис "Само слога Србина спашава".  

На сајту посвећеном српском сату пише да је "грб израђен у рељефу", да је "комплет позлаћен", са позлаћеним кућиштем, кожним каишом (26 цм), пречником од 36 мм, са "mynota" механизмом из Јапана и "quarz" погоном на батерију.

На црногорском сату се налази грб Црне Горе. Разлика између српског и црногорског сајта за продају сатова такође је у минималним језичким разликама ("Невиђена љепота! Понос сваког Црногорца!"). Једина већа разлика је у цијени, јер црногорски сат кошта мало више - 89 евра.

Власник ове фирме, који је желио да остане анониман, каже за "Блиц" да је црногорски сат скупљи због већих трошкова израде и већих димензија. 

- Ово нису једини сатови које ћу правити. У плану су ми и турски, босански, руски, курдски, пољски... - каже он.

Према његовим ријечима, овим бизнисом почео је да се бави још током рата деведесетих година. Док се у балканским земљама будио национализам и док је бјеснео грађански рат, он је сабрао два и два и - кренуо у посао.  

- Чим се нешто дешава на политичкој сцени, буди се национализам - каже власник ове фирме.  

Он каже да сатове највише купују Срби из дијаспоре, али да доста наруџбина стиже и из саме Србије, као и Републике Српске.

И вама се, дакле, национализам исплати?

- Наравно да се исплати! - кратко је одговорио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана