Униформа српског војника по први пут у грчком музеју

Срна
Униформа српског војника по први пут у грчком музеју

СОЛУН - Униформа српског војника из Првог светског рата први пут изложена је у Грчкој, у Војном музеју у Солуну.

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић рекла је Срни да је велико задовољство бити дио овог значајног пројекта, чији је циљ да се сачува успомена на жртву 7.440 Срба који почивају на Српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну.

"Захваљујући ангажману Представништва Републике Српске и уз великодушну донацију Драшка Вишића из Бањалуке у изложбеном простору Војног музеја у Солуну и то у личном изложбеном простору пензионисаног пуковника фармацеута Василиса Николциоса изложена је униформа српског војника, српска застава и чутурица из Првог свјетског рата", рекла је Јовановићева.

Она је појаснила да је дугогодишња жеља Николциоса била да пронађе ову униформу да би је уз друге српске експонате изложио у Војном музеју у Солуну.

"Ова жеља се данас обистинила и сада је, послије свих ових година, први пут униформа нашег српског војника који се борио за слободу нашег народа изложена управо на месту где је борба за отаџбину и почела", рекла је Јовановићева.

Она је напоменула да је Вишић и сам емотивно повезан са овом униформом и Солунским фронтом, јер је његов деда Лука Лакић био један од солунских војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана