Умро проналазач закопаног уклетог блага

Aгенције
Умро проналазач закопаног уклетог блага

Американац који је прије двије године у свом врту у Илиноису пронашао закопаних 150.000 долара, умро је непосредно пред преузимање дијела новца на суду и самим тим покренуо "црни биланс". Његов отац је доживио срчани удар, а ћерка старице која је закопала паре због проклетства и у међувремену преминула, разбољела се.

 Вејн Сабај је у августу 2011. године случајно пронашао 150.000 долара, док је брао броколи у свом врту у Мекхенрију, у америчкој држави Илиноис. Нажалост, умро је прије него што је успио да потроши и цент од тих пара.  

У медијима се појавила прича о томе да је тај новац уклет, као што је још у вријеме проналаска тврдила његова комшиница. Наиме, пошто је новац пронашао, 51-годишњи Вејн га је показао свом оцу и њих двојица су одлучила да све пријаве полицији, сумњајући да нису у питању паре од крађе или препродаје дроге.  

Суд је тада одлучио да они могу да задрже новац ако се нико не јави до 1. септембра 2012. године. Али, ускоро се јавило двоје људи, а једна од њих била је Сабајева комшиница, ћерка Делорес Џонсон, која је тврдила да је њена мајка закопала своју уштеђевину, како би се ријешила проклетих пара.  

Они су се потом нашли на суду, а новац је требало да подјеле 11. јула, изјавио је Сабајев адвокат Роберт Бурк. Старица Делорес Џонсон такође је преминула прије него што је нагодба договорена, у децембру 2012. године у 87. години, а својој ћерки је рекла да се "новца окане јер је проклет", испричао је Бурк и додао: "Очигледно је била у праву. Новац је проклет".  

Вејн Сабај је умро од компликација везаних за дијабетес, а пронашао га је његов син. Исте вечери Вејнов отац, сазнавши да му је син преминуо, због срчаног удара завршио је у болници. Бурк је одбио да изнесе детаље о нагодби око новца, за коју се претпоставља да ће бити извршена.  

Друга особа која је тврдила да је новац њен је власник продавнице алкохолних пића, који је тврдио да је у питању исти износ готовине који је њему украден 2010. године. Адвокат Бурк је изјавио да има писану и усмену изјаву, којом се он на крају ипак одрекао пара.  

У истрази коју је спровела полиција, новац није могао да се повеже ни са једном криминалном радњом, а ћерка Делорес Џонсон која је у међувремену добила здравствене проблеме, детаљно је описала како је новац упакован и закопан, због чега је случај завршио на суду. На крају је интересантно да је адвокат Бурк изјавио да не жели да наплати своје услуге, плашећи се, вјероватно, уклетих пара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана