Украјинска криза - "златна грозница" за америчке произвођаче оружја

Срна
Украјинска криза - "златна грозница" за америчке произвођаче оружја

МОСКВА - Амерички произвођачи оружја остварили су огроман профит од кризе у Украјини, али рачунају на још веће бенефите због европског тренда милитаризације, пише лист "Индипендент".

Лист наводи да Вашингтон директно савјетују компаније које продају навођене ракете, противваздушне системе одбране, дронове и сателите.

Цијена акција компанија као што је "Рејтион технолоџиз" порасла је за 15 одсто у посљедњих шест мјесеци док су они и други произвођачи оружја учествовали у тајним састанцима са Пентагоном како би процијенили како могу да искористе Украјину и жељу њеног предсједника Владимира Зеленског да се наоружа", пише лист.

Експерт за глобалну трговину оружјем Вилијам Хартунг рекао је да је сада ријеч само о почетној продаји, те да највећи профит за амерички војноиндустријски комплекс тек предстоји.

"Бајденова администрација је потрошила више од три милијарде долара за помоћ у оружју Украјини. И док већина овог износа долази из тренутних залиха, све ће бити попуњене према уговорима са Пентагоном. Они, такође, могу замијенити нешто од оружја које су испоручили савезници. А када Европа почне да троши више, америчке компаније ће имати користи од тога", навео је он.

Хартунг је критиковао шефа компаније "Рејтион технолоџиз" Грегорија Хејса, који сматра да америчко оружје штити демократију.

"Индипендент", такође, скреће пажњу на покушаје Пентагона да умањи своју улогу у глобалној милитаризацији. Лист наводи да је Пентагон одржао тајни састанак са високим званичницима осам највећих произвођача оружја, укључујући, између осталих компаније као што су "Боинг дифенс", "Спејс енд секјурити" и "Локид Мартин", те "Рејтион технолоџиз".

На брифингу, портпарол америчког Министарства одбране Џон Кирби назвао је овај састанак "редовним планираним рутинским разговором", пише лист.

На питање "Индипендента" о дневном реду састанка замјенице министра одбране Кетлин Хикс и водећих компанија за производњу оружја, из Пентагона је речено да администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена ради даноноћно на испуњавању приоритетних захтјева Украјине за безбједносну помоћ, повлачење оружја из америчких залиха када је доступно, куповини директно од индустрије ради брзе испоруке Украјини и олакшавању преноса оружја од савезника и партнера када њихови системи боље одговарају потребама Кијева.

Раније је Бајден рекао да ће САД издвојити додатних 800 милиона долара војне помоћи Украјини. Нови пакет америчке војне помоћи укључује десетине хаубица и тактичких беспилотних летјелица.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана