Украјина забранила употребу Телеграма на службеним уређајима званичника

GS
Foto: MWL

КИЈЕВ - Украјина забрањује употребу апликације за размјену порука Телеграм на службеним уређајима које користе државни званичници, војно и друго особље од кључног значајна због забринутости од руске шпијунаже, саопштио је данас украјински Савјет за националну безбједност и одбрану.

То безбједносно тијело је објавило нова ограничења након што је Кирило Буданов, шеф украјинске војне обавјештајне агенције ГУР, предочио Савјету доказе о способности руских специјалних служби да надзиру платформу, наводи се у саопштењу.

У саопштењу Савјета безбједности наводи се да је Буданов пружио доказе да су руске специјалне службе могле да приступе порукама на Телеграму, укључујуц́и избрисаним садржајима, као и личним подацима корисника.

''Увијек сам подржавао и подржавам слободу говора, али питање Телеграма није питање слободе говора, то је питање националне безбедности", рекао је Буданов.

Андриј Коваленко, шеф центра Савета безбедности за сузбијање дезинформација, објавио је на Телеграму да се ограничења односе само на службене уређаје, а не на личне телефоне.

Телеграм је током рата и у Русији и у Украјини постао кључни извор информација, али су украјински званичници у више наврата изразили забринутост за безбједност података, преноси Ројтерс.

Према бази података Телеметрио, у Украјини је активно око 33.000 Телеграм канала.

Апликација Телеграм има сједиште у Дубаију, а основао ју је Рус Павел Дуров, који је напустио Русију 2014. након што је одбио захтјеве да се угасе опозиционе заједнице на својој платформи ВКонтакте, коју је од тада продао, преноси Тањуг.

Дуров је ухапшен по слијетању у Француску у августу у оквиру истраге о злочинима у вези са дјечјом порнографијом, трговином дрогом и лажним трансакцијама на Телеграму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана