Уклета палата: Грандиозно здање белгијског милионера у пустињи Египта

Агенције
Уклета палата: Грандиозно здање белгијског милионера у пустињи Египта

Палата барона Емпејна, очигледно изграђена по узору на индијски храм Ориса и камбоџански Ангкор Ват, налази се у Хелиополису, предграђу Каира. Становништво из комшилука тврди да је “уклета палата” мјесто језивих појава, а сваком ко је упознат са необичном историјом ове оронуле грађевине то и не дјелује невјероватно.

Крајем 19. вијека палату је изградио Едуард Луис Јозеф, барон Емпејн, белгјиски индустријалац и милионер, египтолог аматер.

Напуштена зграда је данас затворена за јавност. Чувари на капији су задужени да у њој не буде никога осим слијепих мишева и понеког пса луталице.

Емпејн се обогатио на изградњи жељезничких линија у Белгији и Француској, а осмислио је и изградњу париског метроа.

У настојању да спасе уговор једне од својих компанија за изградњу жељезнице, 1904. године је отпутовао у Египат и ту остао. Неки тврде да је био очаран пустињом, а други да су га опчиниле чари Ивет Богдадли, једне од најљепших жена тадашњег каирског високог друштва.

Сљедеће године је купио велики комад пустиње од британске колонијалне владе и на њему почео изградњу Хелиополиса - “града луксуза и доколице”. У самом центру изграђена је баронова палата, на вјештачком узвишењу с ког је могао да посматра како у пустињи ниче град.

Необична грађевина саграђена је од армираног бетона и окружена терасама и егзотичним вртом пуним скулптура. Изнутра је била осликана фрескама, украшена скупоценим огледалима и опремљена прелијепим намештајем.

Трагична судбина породице Емпејн

Упркос тој љепоти, животни пут Емпејнових био је трагичан. Изложена презиру послије најмање двије ванбрачне везе, његова супруга Хелена бацила се с врха куле.  

Ћерка Миријам, која је имала психичких проблема, када је била нерасположена сатима је сједела у једној соби у приземљу, гдје су је шест година послије мајчине смрти пронашли мртву.

Сам барон је у палати побољевао од епилепсије, али на почеку Првог свјетског рата се ипак вратио у Белгију и поживио до 1929. године, док је у здању остао да живи његов син плејбој, све до револуције 1952. године.  

Оронулу зграду је 2005. године купила египатска влада, али само два мјесеца послије отварања за јавност из необјашњивих разлога је поново затворена. Данас је празна и руинирана, окружена само језивим причама и сујеверејем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана