Удала се добитница Нобелове награде за мир Малала Јусуфзаи

танјуг
Foto: скриншот

ЛОНДОН - Добитница Нобелове награде за мир и активисткиња за људкса права Малала Јусафзаи објавила је да се удала за партнера Асера Малика на скромној церемонији у Бирмингему.

Малала (24), пакистанска активисткиња за право жена на образовање, објавила је на свом Твитер налогу фотографије вјенчања на којој су поред Малика и чланови њихових породица.

"Данас је посебан дан у мом животу, Асер и ја смо се везали да будемо партнери до краја живота. Узбуђени смо што ћемо ићи заједно путем који је пред нама", написала је Јусафзаи.

Малала Јусафзаи је са 17 година постала најмлађи добитник Нобелове награде у било којој области, када је 2014. подијелила Нобелову награду за мир са индијском активисткињом за права дјеце Кајлаш Сатирахи.

Позната је као борац за право на образовање и права жена, посебно у долини Сват, гдје су Талибани забранили девојчицама да похађају школу.

На њу је 9. октобра 2012. године изведен атентат, када је нападач ушао у школски аутобус приликом њеног повратка из школе и испалио јој два хица у главу и врат.

Одговорност за напад су преузели талибани.

Након атентата је била у критичном стању, али јој се здравствено стање побољшало па је пребачена у Бирмингем на даље лијечење.

Овај атентат је покренуо подршку Малали Јусуфзаи широм свијета, а специјални изасланик Уједињених нација за глобално образовање Гордон Браун је покренуо петицију под слоганом „Ја сам Малала“ са циљем да сва дјеца широм свијета до краја 2015. године буду у школама.

Петиција је довела до тога да је Пакистан ратификовао прву повељу о праву на образовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана