У школама широм Америке уводе се часови јоге и медитација

Срна
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Све више школа у САД уводе паузе за медитацију и часове јоге у оквиру наставног плана и програма, јавља АП.

Наставници кажу да се медитација показала веома корисном у циљу промовисања и јачања менталног здравља ученика.

У школама се све масовније усваја пракса менталног здравља као дио дневних распореда и наставних планова и програма. Упоредо са традиционалним часовима, сада су на располагању часови јоге, медитације и свјесности.

На тај начин помаже се ученицима да савладају стрес и емоције. Како су ментални проблеми постали јаснији као посљедица пандемије вируса корона, амерички Центар за превенцију и контролу болести /ЦДЦ/ прошле године одобрио је увођење ове праксе у школама.

Истраживања су показала да програми подстицања свјесности могу да помогну, посебно у сиромашнијим заједницама гдје се ученици суочавају са већим нивоима стреса или трауме.

Дјеца широм САД суочавају се са посљедицама изолације и учења на даљину када су се вратили у школске клупе након пандемије вируса корона. Према подацима ЦДЦ-а, прошле године више од једне трећине ученика било је готово константно у стању туге и безнађа. ЦДЦ је прелдожио школама да користи пракса свјесности, како би се помогло ученицима да владају својим емоцијама.

Појам свјесности углавном се користи када се говори о пуној пажњи, свјесној присутности или посвећености дешавањима или стањима у датом тренутку. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана