У седмој деценији Непалац у школску клупу

Приредио: Борис Ђурић
У седмој деценији Непалац у школску клупу

Катманду - Непалац Дурга Ками (68) одлучио је под старе дане да сједне у школску клупу иако је неколико деценија старији од својих другара у школи.

Ками похађа десети разред по непалском систему наставе, а друштво му праве дјевојчице и дјечаци који имају 14 или 15 година. Другари у разреду су му дали надимак Баа, што значи тата на непалском. Сваког радног дана Ками се спрема за школу, сређује своју бијелу браду и облачи школску униформу. Након тога одлази из села и пјешачи скоро сат уз помоћ штапа да би стигао на вријеме у школу "Шри Кала Баираб", смјештену у регији Сјангја.

- Желим да учим до смрти и надам се да ће мој примјер охрабрити друге да игноришу препреке у вези са годинама - каже Ками.

Обучен у сиве панталоне, бијелу кошуљу и са плавом краватом, Ками некада до школе иде са другаром Сагаром Тапом.

- Ово је први пут у мојој каријери да учим особу која има година скоро као мој отац - рекао је његов учитељ Д. Р. Коирала. Ками своје домаће задатке пише ноћу под свјетлом свијећа, док ужину у школи углавном прескаче јер нема довољно новца да је плати. Ујутро доручкује рижу са прженим поврћем, јело познато као гундрук, и то је једино што поједе до вечере.

Упркос својим годинама, он учествује у свим школским активностима укључујући и играње одбојке. Најстарији ученик, који има шесторо дјеце и осморо унучади, завршио је само основну школу, гдје је научио да чита и пише, али због сиромаштва није могао наставити школовање. Одувијек је желио да иде у школу и жеља му је била да постане учитељ, али то се никада није остварило.

Један од разлога што је Ками одлучио да се врати у школу је усамљеност коју је осјећао након смрти његове жене.

- Да бих заборавио своју тугу, идем у школу - додаје времешни ученик, који живи у кући са кровом који пушта воду и гдје често нестаје струје.

Фоторепортер Навеш Читакар, који је објективом забиљежио Камијев живот, има само ријечи хвале за старог Непалца у погледу његове воље и спремности да се бори у животу.

- Он је веома чврста особа са јаком мотивацијом. Такође, веома је мудар. Ипак, може се осјетити његова туга и усамљеност - каже Читакар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана