У Сахари пронађен авион оборен у Другом свјетском рату

Aгенције
У Сахари пронађен авион оборен у Другом свјетском рату

Ловачки авион П-40 британски Крављевских ваздушних снага (RAF) нестао на ратном задатку у јеку другог свјетског рата у борби са јединицама Афричког корпуса чувеног Едвина Ромела, пронађен је након 70 година, скоро нетакнут.

Авион је пронађен стотинама километара далеко од било каквог већег насељеног мјеста, у Сахари.

Сува клима и велика темперетура очували су авион у потпуности, толико невјероватно да изгледа као да је јуче слетио на мјесту на којем је нађен.

Авио историчари кажу да је овакво откриће, равно открићу гробнице неког фараона јер је овај авион једна савршена временска капсула, са обиљем података из времена из којег је дошао злосретни P-40.

Поред авиона је пронађено привремено склониште, за које се вјерује да је Денис направио док је чекао спашавање. Претпоставља се да је послије оштећења авиона, пилот покушао да се дочепа неког помоћног аеродорма, али је изгубио оријентацију и усљед квара или недостатка горива принудно слетио у сахарску пустињу.

Стручњаци вјерују да ће тешко ући у траг несрећном човјеку али ако би пронашли његове остатке претпоставља се да би били савршено очувани као и остаци његовог авиона.

Свјесни значаја овог открића, у музеју RAF-а Хедон у Лондону, оправиће авион и изложити га, уколико он претходно не буде очерупан постане плијен ловаца на ратне трофеје.

За тешко проналажење овог напуштеног авиона заслужна је и његова добра пустињска шема бојења која га је гледано из ваздуха добро скривала од радозналих очију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана